Inbound marketingJouw bedrijf laten groeien en de omzet verhogen door nieuwe prospects aan te trekken? Inbound marketing is de sleutel tot deze geldkist. Het effect van inbound marketing is duurzaam. Waar de impact bij een advertentie direct doodbloed zodra de campagne is afgelopen, bouw je met inbound marketing aan constante leadgeneratie en -nurturing. Echter, een goede inbound marketingstrategie vereist een aantal belangrijke punten waar je als organisatie aan moet voldoen. Alleen dan maak je een vliegende start. Hieronder vind je een checklist met voorwaarden.

 

  • Duidelijke strategie

Inbound marketing slaagt pas als je van te voren nadenkt wat je ermee wilt bereiken. Hoeveel groei wil je doormaken? En in welke markt? Wie zijn de belangrijkste prospects? Maak het zo concreet mogelijk. Ga bijvoorbeeld na hoeveel leads er nodig zijn om daadwerkelijk een nieuwe klant te werven.

  • Buyer persona’s

Jouw prospect is het middelpunt van de inbound marketingcampagne. Dat is immers degene die je wilt aantrekken. Het is daarom essentieel om een gedetailleerd overzicht van de ideale klant op te stellen, een zogeheten buyer persona. Inventariseer zijn achtergrond, doelen, uitdagingen, klantfrustraties, problemen, pijnpunten en wensen. Hiermee worden waardevolle insights gecreëerd die helpen de contentflow zo in te richten dat deze aansluit op de wensen en pijn van de ideale klant. Stel de buyer persona’s met het hele team op, eventueel in de vorm van een workshop, zo ontstaat er één concreet en compleet beeld van de klant binnen de organisatie.

  • Buyer journey

De buyer journey geeft inzicht in de contactmomenten die bepalend zijn voor het aantrekken van en kennismaken met de klant. Door deze in kaart te brengen krijg je een beter overzicht van relevante contactmomenten en wordt het makkelijker om in te spelen op de informatiebehoefte van het prospect.

  • Relevante en krachtige content

Een inbound marketingcampagne behoeft een contentflow. In deze flow wordt rekening gehouden met welke content, bij welke stap in de buyer journey hoort. Wees bij de contentproducties altijd relevant en persoonlijk. De content is pas geslaagd als deze de behoefte en ieder pijnpunt van de ideale klant aanspreekt. Denk hierbij niet enkel in de geijkte tekstproducties, zoals blogs, maar verras de potentiële klant ook met ‘snackable’ content, zoals video’s, infographics en podcasts.

  • Tool

Om jouw inbound marketingcampagne succesvol te laten verlopen is het van belang dat de marketingactiviteiten elkaar op de juiste manier opvolgen en aanvullen. Marketing automation tools beheren, analyseren en optimaliseren jouw inbound marketingactiviteiten. Ze ondersteunen bij het generen van nieuwe leads en monitoren de resultaten. Integreer niet alleen de verkoopkanalen, maar neem ook social media en klantdata uit het CRM en ERP-systeem mee voor een volledig beeld.

  • Engagement plan

Eén van de meest cruciale onderdelen van inbound marketing is het zo effectief mogelijk inzetten van de content nadat je deze geproduceerd hebt. Om de engagement op gang te brengen is het essentieel traffic naar de website te genereren. Gebruik hier PR, social media, SEO en SEA en eventueel social advertising voor.

Dit zijn de ingrediënten waarmee je met jouw inbound marketingcampagne een daverend succes bereikt. Prospects worden aangetrokken en door de relevante en waardevolle content omgezet in klanten. Je realiseert hierdoor een continue omzetstroom. Laat jouw organisatie bloeien en groeien met inbound marketing. Zo blijft de geldkist gevuld.

<< Meer weten over inbound marketing en hoe andere organisaties dit aanpakken? Bekijk dan ook ons whitepaper ‘Garantie voor groei‘ en leer van 5 aansprekende B2B inbound marketing best practices>>

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.