Wordt je online content slecht gelezen? Dit is waarom
Online teksten zoals blogs, nieuwsberichten en webpagina’s worden vaak betreurend slecht gelezen. Maar geef de moed vooral niet op! Met een paar simpele tips krijg je de aandacht van jouw lezer wél te pakken.
Ken je dat: schrijf je een blog waarin je een life changing inzicht deelt, zwoeg je tot in de late uurtjes om het verhaal krachtig uiteen te zetten, en dan… leest niemand het. Teleurstellend. Toch is je boodschap echt de moeite waard! Dus waarom wordt het dan niet goed gelezen?
Daar is een logische verklaring voor: online lezen mensen niet echt, ze zoeken informatie.
De manier waarop we op school hebben leren schrijven – en dat gebeurt tegenwoordig nog steeds zo – is gebaseerd op het idee dat je tekst wordt afgedrukt op papier. Voor lezen vanaf een beeldscherm gelden echter hele andere uitgangspunten. Behalve dat mensen online primair informatie zoeken, zijn er nog vele andere verschillen. Zoals deze:
Deze verklaringen zijn je wellicht al bekend, maar nu volgt de vertaalslag. Dit inzicht heeft namelijk vergaande gevolgen voor hoe je een tekst online aanbiedt. Hierbij de belangrijkste vijf op een rij:
Klinkt simpel toch? Vergis je niet, het is nog niet eenvoudig hier allemaal rekening mee te houden wanneer je een artikel schrijft. Het is namelijk al lastig zat om je punt te maken en dat ook nog eens goed te beargumenteren. Daar sla je de spijker op z’n kop. Want los van alle opbouw en bovenstaande schrijftips is het toch ‘the message that matters most’. Focus dus vooral op wat je wilt vertellen. Er zijn genoeg professionals die je kunnen helpen die boodschap helder op te schrijven, en die ook nog eens denken aan de persona’s en de customer journeys. Ik doe dat bijvoorbeeld met alle plezier.
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.