Stel je krijgt de vraag om de naamsbekendheid van je organisatie te vergroten met behulp van PR in België. “Hoe moeilijk kan dit zijn?” is waarschijnlijk de eerste gedachte die je te binnen schiet. We spreken immers (bijna) dezelfde taal, toch? Deze kwestie klinkt ons erg bekend in de oren. We houden ons namelijk niet alleen bezig met het Nederlandse medialandschap, maar zijn ook regelmatig in contact met onze zuiderburen. Veel van onze klanten hebben de wens om hun positie zowel in Nederland als in België te versterken. Vaak om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze een kantoor gevestigd hebben in België, Belgische klanten bedienen of de Belgische markt willen betreden. Maar wat zijn de grote verschillen tussen Nederland en België op het gebied van PR? Ik vertel het je in deze blog.

De taal

De manier van communiceren is ontzettend belangrijk en heeft veel impact op de beleving van de lezer. Ondanks dat we bijna dezelfde taal spreken, is er toch af en toe sprake van een taalbarrière. Een goed voorbeeld is de aanspreekvorm. In Nederland is het heel gewoon om elkaar aan te spreken met ‘je’ en ‘jij’, terwijl de Belgen vaker ‘u’ gebruiken. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat in België ook Frans wordt gesproken en een klein deel zelfs Duitstalig is. Met alleen een Nederlands persbericht kom je er dus niet.

Actualiteiten

Om een persbericht, blog of interview aan te laten sluiten op de Belgische markt, is het belangrijk om te weten wat er speelt in België. Nieuws dat de tongen losmaakt in Nederland, hoeft dat niet in België te doen. Ook op het gebied van digitale ontwikkeling zijn de verschillen goed merkbaar, net als het verschil in populariteit van sociale media. Op beide vlakken is Nederland hier al een stuk verder in. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op hoe je de media het beste kan benaderen.

De manier van werken

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop Nederlandse en Belgische journalisten werken. Nederlandse journalisten reageren eerder op een e-mail en pakken nieuws vaak dezelfde dag al op. Belgen gaan daarentegen veel voorzichtiger en onderzoekender te werk. Dit is een van de redenen waarom Belgische journalisten niet direct reageren, kritischer kijken naar PR en actualiteiten in België langer aanhouden. Met dat laatste bedoel ik dat je niet vreemd moet opkijken als je je persbericht pas twee tot drie weken later online ziet verschijnen.

Goed pitchen

Onderschat de waarde van pitchen nooit. Je pitch bepaalt immers of de journalist iets met je voorstel of het nieuws gaat doen. Lees je daarom altijd in en gebruik niet zomaar dezelfde pitch voor verschillende media. De manier van pitchen in Wallonië is bijvoorbeeld al anders dan in Vlaanderen en in Brussel.

  • Voor Vlaanderen: deze manier van pitchen komt het meest overeen met de Nederlandse manier. Je richt je pitch specifiek op een journalist en komt snel to the point;
  • Voor Wallonië: hier hechten journalisten veel waarde aan smalltalk en is persoonlijk contact erg belangrijk;
  • Voor Brussel: indien het nieuws geen Brusselse link bevat, zal het niet worden opgepikt.

Yes, een interview!

Yes, het is gelukt om een interview te regelen met de journalist! Dit zijn dé PR-successen om te vieren. Je krijgt namelijk de kans om jouw verhaal te vertellen aan de journalist, die er vervolgens een mooi artikel van maakt. Als PR-professionals schuiven wij ook altijd aan bij interviews. Naast dat onze klanten dit prettig vinden, kunnen wij hierdoor de geïnterviewde achteraf tips en complimenten geven. Bovendien vergemakkelijkt het de check op feitelijke onjuistheden. Nederlandse journalisten zijn inmiddels wel gewend dat er iemand van een PR-bureau aanschuift tijdens interviews. Belgische journalisten zijn hier echter minder van gecharmeerd. Zij hebben liever niet dat iemand van een PR-bureau aanwezig is tijdens een interview. Dit is iets om je bewust van te zijn, mocht je een gevoelig onderwerp bespreken. Ongeacht de aanwezigheid van een ander, blijft het eindresultaat altijd spannend.

Hoe nu verder?

Als je voor het lezen van deze blog ervan overtuigd was dat het Nederlandse en Belgische medialandschap op elkaar lijken, think again. Het allerbelangrijkste is om een gedegen PR-plan te hebben waarin staat hoe je de Belgische markt gaat benaderen. Heb je geen of onvoldoende kennis van hoe het lokale medialandschap er uitziet? Of wie je moet aanspreken voor een bepaald onderwerp? Wij helpen je graag!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.