De Cannes Lions: dé wereldwijde awardshow voor creatieve marketing-en communicatieprofessionals. En ik was er niet bij. Eh, wat? Waar gaat deze blog dan over? Nou, ik ging naar the next best thing in Amsterdam: een event over de Lions. Dit event, The One That Got Away, liet juryleden van Cannes overkomen om de beste en meest creatieve campagnes uit te lichten. Het werd een van de meest inspirerende avonden van dit jaar voor mij. Dit moet én wil ik met jullie delen.

Zoals de naam van het event doet vermoeden, werden er ook campagnes getoond die geen Lion hebben gewonnen. De juryleden mochten zelf drie favoriete cases kiezen: een campagne waarvan ze denken dat deze meer had verdiend, eentje die ze graag zelf hadden willen maken én een award winnende case. De creativiteit vliegt je om de oren en I loved it. Ik heb meerdere malen met m’n mond open gekeken naar wat creatieve bureaus de afgelopen tijd op wereldniveau voor elkaar hebben gebokst. Ik licht in deze blog maar al te graag mijn vier favoriete campagnes toe – en ja, dat was een lastige selectie.

  1. Go Back To Africa – Black and Abroad, FCB/Six Toronto
    Deze campagne won de Creative Data Award. Waar de campagne om draaide? Racisme de kiem in smoren door één van de meest racistische opmerkingen op social om te buigen tot een toeristische slogan. De zin ‘Go back to Africa’ wordt op social media vaak gebruikt als uitroep om mensen ‘terug te sturen’ naar waar ze vandaan komen. Het reisbureau Black & Abroad claimde de racistische uitspraak en maakte er een krachtterm van. Het bureau ontwikkelde een algoritme dat foto’s van mensen met een donkere huidskleur op social verzamelde. Deze werden vervolgens op een reisplatform geplaatst. Ze overspoelden het internet met positieve reisfoto’s van Afrikaanse Amerikanen die in Afrika zijn omdat het zo’n mooi continent is – niet omdat men het ongewenst 5000 keer per maand op social media roept. Het idee? Het reframen van de uitspraak ‘Go back to Africa’ en mensen overtuigen om ook naar dit prachtige werelddeel af te reizen.

  2. The Tampon Book – The Female Company, Scholz & Friends
    Tampons? In een boek? Huh? Je leest het goed. De Duitse startup The Female Company kwam erachter dat vrouwen in Duitsland maar liefst negentien procent belasting betalen over tampons. En dat terwijl je voor kaviaar maar zeven procent belasting betaalt. Aangezien tampons niet bepaald onder de categorie luxegoederen vallen, besloot de Duitse startup daarom om tampons uit te brengen in boekvorm. Daar betaal je immers maar zeven procent belasting over. Naast vijftien tampons bevat het boek 46 leuke pagina’s over menstruatie. Ik vind het geniaal. Zo ook Cannes: het won daar de PR Grand Prix.

  3. Keeping Fortnite Fresh – Wendy’s, VMLY&R
    Wereldwijd spelen miljoenen mensen Fortnite. Die mensen eten ook allemaal, moet burgerketen Wendy’s gedacht hebben. Het marketingbureau ontwierp een eigen avatar, lijkend op het meisje uit het logo. Ze had maar één doel: het vernietigen van alle vriezers in het spel. Dit in het kader van een van de merkbeloftes van Wendy’s: Wendy’s doesn’t do frozen beef. Door middel van een tien uur durende livestream op het platform Twitch kon iedereen ter wereld zien hoe duizenden vriezers eraan gingen. Door de Cannes jury werd Wendy’s campagne als baanbrekend gezien en daarom ook gewaardeerd met de Social & Influencer Grand Prix. Een originele campagne die op speelse wijze precies laat zien waar het merk voor staat.

  4. The Life Saving Soap Operas – Ministerio de Salud Peru, Circus Grey
    In Peru worden telenovelas, oftewel soapopera’s, door een groot publiek bekeken. Deze laatste campagne bracht twee van de best bekeken soapopera’s op onverwachte wijze samen. Wanneer een van de hoofdpersonages in de ene serie komt te overlijden, blijkt hij orgaandonor te zijn. Drie keer raden wie één van zijn organen mag ontvangen? Juist, het hoofdpersonage uit de andere soapopera. De campagne zorgde ervoor dat het aantal orgaandonoren in Peru met 200 procent steeg. En dat was ook wel nodig: het land heeft het laagste aantal orgaandonoren in Zuid-Amerika. Een briljant idee als je het mij vraagt. De campagne was daarnaast goed voor drie Lions.

Vanzelfsprekend behaalden deze campagnes allemaal een ongekend hoog mediabereik. Behalve deze overeenkomst hebben alle vier de cases nog wat met elkaar gemeen: ze treden buiten de gebaande (marketing)paden die hun branche oplegt en doen iets cruciaals anders. Ze maken een sterk statement en blijven tegelijkertijd trouw aan hun merkidentiteit. Welke campagne was jouw favoriet? Ik hoor het graag!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.