Het is weer december en ik kan mijn geluk niet op! Niet vanwege Sinterklaas of de Kerstman, maar vanwege de lijstjes. Ik houd ervan! We kunnen weer op bezoek bij het Top 2000 café in Beeld en Geluid in Hilversum en ook de Q-top 100 is een vast onderdeel van mijn jaarafsluiting. Maar dat geldt ook voor ‘de 17 beste inhaakmomenten van 2017’ of ‘de populairste hashtags van het jaar’. Smullen!

Inhaakmomenten 2018

Naast terugblikken, wordt er natuurlijk rond deze tijd ook veel vooruitgeblikt. ‘Welke trends moet de CIO in 2018 bovenaan zijn to-do-lijstje zetten?’ of ‘acht tools voor marketeers die het verschil gaan maken!’ En lees ook vooral de blog van mijn collega Debbie: ‘6 social media trends voor 2018.’ Dit jaar begon het bij mij te kriebelen om een eigen vooruitblik te maken naar 2018. Welke events staan er te gebeuren waar wij als PR en marketing bureau binnen IT en HR goed op in kunnen spelen? Hieronder volgt mijn top 10 inhaakmomenten van 2018.

10. Senaat Verkiezingen VS

Om goed te functioneren, heeft de regering Trump een ruime meerderheid in de Amerikaanse Senaat nodig. Op dinsdag 6 november 2018 staan deze verkiezingen op de agenda in de VS. Sinds ‘fake news’ een steeds grotere rol gaat spelen op dit soort cruciale momenten, is de verkiezingsdag een van de betere inhaakmomenten om hier als IT-expert je licht over te laten schijnen.

9. Singles Day

Nadat Black Friday en Cyber Monday alweer bijna ‘old news’ zijn in Nederland, is het fenomeen Singles Day nog wat minder bekend. De eerste vrijgezellen van ons land begonnen dit jaar al met zelfverwennerij, maar in 2018 is de verwachting dat deze dag nog veel verder uitgroeit. Met alle gevolgen van dien voor webshops en bezorgers…

8. Prinsjesdag

Ondanks dat dit een jaarlijks terugkerend evenement is, zijn er vele haakjes te vinden rondom deze dag. Hoe je dat kan doen is te zien in deze video. Aangezien vorig jaar Prinsjesdag een beetje een ‘wassen neus’ was, in verband met het demissionaire kabinet, is er reden te meer om de derde dinsdag in september 2018 niet te vergeten.

7. Safer Internet Day

De viering van deze dag vindt in 2018 plaats op 6 februari. Het thema is al bepaald: ‘Create, connect and share respect: a better internet starts with you.’  Een uitnodiging voor iedereen om mee te doen en met anderen in contact te komen op een respectvolle manier om zo een betere digitale ervaring te bieden.

6. Gemeenteraadsverkiezingen Nederland

Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard willen gemeenten dat die dag zoveel mogelijk inwoners hun stem op een veilige manier uitbrengen. En dat ze daarbij goed op de hoogte zijn van wat er speelt. Topics als IT-security en informatievoorziening zijn dan zeer interessant om verder uit te diepen.

5. Opening Noord/Zuidlijn

Nieuws uit onze eigen hoofdstad, want op 22 juli 2018 is het zo ver: de Noord/Zuidlijn wordt eindelijk officieel in gebruik genomen. Er staat een aftelklok op de website, dus de Gemeente Amsterdam kan er nu echt niet meer omheen. Er worden minimaal 100.000 reizigers per dag verwacht.

4. Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Net buiten de top drie valt de landelijke Verander Je Wachtwoorden Dag, geïnitieerd door Tweakers en het Openbaar Ministerie. Helaas is de dag hard nodig, zo blijkt uit recent onderzoek van BIT.

3. WK 2018

Op het gebied van sport is er in 2018 ook veel te doen. Sportgerelateerde events nemen zelfs de derde plek in van deze top tien. Op de gedeelde derde plaats: de Olympische Spelen in PyeongChang en het WK 2018 in Rusland. Ik hoor je denken: “inhaken op het WK? We doen niet mee toch?” Ook dan zijn er vele mogelijkheden hebben we geleerd van het EK 2016…

2. Referendum sleepwet

Het referendum over de ‘sleepwet’ vindt plaats op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen. Meer dan 417.000 mensen ondertekenden dit jaar de petitie. De ‘sleepwet’ is ook bekend onder de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en geeft die diensten meer bevoegdheden. Zo mogen de geheime diensten op grote schaal informatie en gegevens aftappen uit communicatieverkeer.

1. Invoering GDPR/AVG

Eén onderwerp zal in 2018 voor veel organisaties met stip op de agenda staan: de nieuwe privacywetgeving. Met de komst van de AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming, in het Engels: GDPR, General Data Protection Regulation) per 25 mei 2018 is er voor héél veel organisaties nog héél veel werk te verzetten. Ondanks dat er al zeer veel over dit onderwerp geschreven wordt, zal het in de aanloop naar mei 2018 alleen maar meer worden.

En deze top tien inhaakmomenten is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Heb je nog een mooie aanvulling op deze lijst?

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.