shutterstock_273449729Ieder jaar opnieuw stellen we massaal doelen voor onszelf: minder snoepen, meer sporten of meer tijd besteden aan familie en vrienden bijvoorbeeld. Ook werk gerelateerd nemen we ons goede dingen voor, zoals een meer proactieve houding en regelmatig even de benen strekken om lichamelijke klachten te voorkomen. Het is belangrijk om doelen te stellen; voor jezelf, in teamverband en als bedrijf. Maar hoe komt het dat we deze vaak weer snel uit het oog verliezen?

Het formuleren van doelstellingen is van groot belang. Succesvolle mensen hebben met elkaar gemeen dat zij doelen stellen. Succesvolle bedrijven idem dito. Ook zij hebben altijd voor ogen wat hun waarden zijn en waar ze naartoe willen op zowel korte als lange termijn. Vervolgens werken ze enorm hard om hun doelen te behalen. Korte termijn doelen geven je motivatie, lange termijn doelen geven je sturing. Doelen zorgen voor focus en helpen je om activiteiten te organiseren. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkst: het behalen van doelen geeft een heerlijk gevoel. Want wie wordt er nou niet blij van het ‘afvinkgevoel’?

Blijf SMART

Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw doelstellingen niet binnen de kortste keren weer laat varen? Het gaat vaak mis bij het concretiseren van de doelen. Ook moet je ervoor zorgen dat een doelstelling wel haalbaar is, anders stel je jezelf juist teleur. Maak daarom je doelen SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, tijdsgebonden en realistisch. Door het concreet te maken weet je waar je jezelf aan bindt. Jouw voornemen zou dus bijvoorbeeld niet slechts ‘meer sporten’ moeten zijn, maar ‘iedere dinsdag en donderdag een les kickboksen volgen in de sportschool’.

Een goede doelstelling kan inspireren, motiveren en helpen bij het nemen van beslissingen. Formuleer ‘m SMART en zorg voor de perfecte middenweg in haalbaarheid en uitdaging. Zo kun je SMART van start! Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar?

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.