Veel mensen maken zich zorgen over het taalniveau van de Nederlandse samenleving. In 2012 luidde de noodklok al over het taalniveau van HBO-studenten. En er werd bekendgemaakt dat spelling terugkomt in het eindexamen voor havo- en vwo-scholieren. Taalfouten zijn voor veel mensen ergerlijk, maar belangrijker: de betekenis van je uiting kan ongewenste, grappige of rare vormen aannemen. In deze blog wil ik een interessant fenomeen onder de loep nemen: aaneengeschreven woorden.

Missende dt’s herkennen de meesten van ons wel. En veel mensen weten dat het hun huis is en het huis is van hen (niet hun). Maar waar een grote groep Nederlanders weinig tot geen aandacht aan schenkt, is het aaneenschrijven van woorden. Die mensen, die last hebben van verkeerd spatiegebruik, schijnen te lijden aan de ‘Engelse ziekte’. Engels, omdat in deze taal woorden juist vrijwel nooit aaneengeschreven worden. Een automonteur is in het Engels een car mechanic en geen carmechanic. Een goede merlot wordt geschonken in rodewijnglazen, voor een Engelsman red wine glasses. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het niet aaneenschrijven problematisch kan worden. Wanneer u een horecagroothandel zou e-mailen met “Graag wil ik tien rode wijn glazen bestellen…”, dan moet u niet gek opkijken als bij de bezorging uw wijnglazen een rode kleur hebben.

In 2010 had V&D een kortingsactie met het tekenfiguur Nijntje. Er werd veel promotiemateriaal ontwikkeld en verspreid met de pay-off: Nijntje kussen nu 5 euro. Veel ouders waren ontstemd. De kinderen wilden immers graag een Nijntjekussen en hoefden echt Nijntje niet te kussen. Of RTV Rijnmond, dit medium kopte in volle glorie: Grote wanbetalers-actie politie levert elf duizend euro op. Het schijnt dat ze die elf nooit meer terug hebben gevonden. We kunnen het fietsers in Nederland ook onnodig moeilijk maken bij de fietsenwinkel: buiten band 10 euro, binnen band gratis. U begrijpt wel dat alle fietsers naar binnen gingen voor die gratis band. Meest kolderiek is misschien wel de Dames 3 in 1 jas van een lokale kledingwinkel. Zitten hier nu drie dames in één jas? Of is het hockeyelftal Dames 3 gezamenlijk in één jas gedoken?

Deze voorbeelden vallen natuurlijk behoorlijk op, maar er zijn nog veel meer gevallen waarbij het aaneenschrijven vaak vergeten wordt. Schrijf je binnenkort iets? Denk er nog maar eens aan of laat je anders bijspijkeren. En onthoud, woorden horen vaker aan elkaar geschreven te worden dan je denkt! Ga ik nog even plantjes slaan, voor maar negenennegentig cent per stuk.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.