#RIP Twitter?
Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit verlies. Zelfs hashtags schieten tekort. Rust zacht, lief vogeltje. En vooral heel veel sterkte voor alle 328 miljoen nabestaanden. De stilte zal oorverdovend zijn, nu dat jij er niet meer bent. Het is tijd om mijn online identiteit te begraven. Toch…?
Dat het slecht gaat met Twitter kan je de afgelopen tijd bijna niet ontgaan zijn. Het afgelopen jaar is het social media platform er wederom niet in geslaagd om het aantal (actieve) gebruikers op te krikken. Op Marketingfacts.nl wordt gesteld dat er momenteel 1,9 miljoen Twitteraccount geregistreerd zijn, maar dat slechts 17 procent hiervan actief gebruikt wordt. En ook op de beurs ging het immer vrolijke blauwe vogeltje hard onderuit. En Twitter? Die probeert te redden wat er te redden valt.
Zo werd het sterretje verruild voor een Facebook-hartje, moest de chronologische tijdlijn eraan geloven en vandaag is het maximale aantal tekens voor iedereen verdubbeld van 140 naar 280. Iets wat de Tweeps van het eerste uur maar moeilijk konden verkroppen.
Is het einde van Twitter echt in zicht? Of zijn er nog kansen voor het noodlijdende platform? En vooral: Moet je als B2B bedrijf nog wel investeren in Twitter?
Het antwoord op die vraag is helaas niet eenduidig te geven. Voorop staat dat het niet goed gaat met Twitter, maar het kanaal nog steeds goed is voor 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers. Daarnaast zijn er diverse onderzoeken die laten zien dat Twitter nog steeds meetelt als kanaal in een B2B-context. Zo blijkt uit onderzoek dat 53 procent van de personen die een B2B-aankoop doet gebruikmaakt van social media in hun overweging. Ze bekijken bijvoorbeeld informatie over producten, diensten en leveranciers. Een ander onderzoek laat daarnaast zien dat 42 procent van de B2B-kopers hun ervaringen delen op social media, zoals LinkedIn en Twitter (bron). Dit maakt Twitter nog steeds relevant, mits je gewapend bent met een duidelijke strategie. Onderstaande vier tips kunnen je daarbij helpen:
Eén van de belangrijkste succesfactoren voor jouw Twitter-strategie is om te bouwen aan een kwalitatief netwerk. Een belangrijk besef is dat Twitter door de jaren heen meer een niche-platform is geworden: niet meer voor de massa, wel voor de netwerk- en nieuwsjunks. Stel dus de kwaliteit van jouw netwerk boven de kwantiteit.
Het is een open deur, maar een helder doel helpt je om succes te realiseren. Wil je meer engagement? In contact komen met de belangrijkste influencers? Meer websitebezoekers via Twitter? Of een bepaald evenement promoten? Een doelstelling helpt je om de juiste benadering en tactieken te bepalen.
140 (of 280) tekens verleiden je al snel tot zenden, maar wil je bouwen aan een kwalitatief netwerk, dan moet je ook over tot écht en relevant contact. Speel in op wat de doelgroep bezig houdt. Er zijn diverse tools waarmee je eenvoudig kan monitoren wat er speelt in de branche. Zorg dat je meedoet in de conversaties en hashtags die relevant zijn voor jouw bedrijf. Een goede eerste stap is om de doelgroep in kaart te brengen, maar ook welke invloedrijke personen of bedrijven relevant zijn voor jouw bedrijf en branche.
De praktijk laat zien: hoe persoonlijker je communiceert, hoe beter. Ook Twitter is een perfect platform om jouw bedrijf een gezicht te geven. Post daarom niet alleen maar content over jouw bedrijf, maar laat ook daadwerkelijk wat zien van de organisatie. Er zijn diverse manieren om dat persoonlijke tintje te verweven in zakelijke context.
Meer weten over de do’s en don’ts op Twitter? Check dan zeker ook even deze blog van Eline: ‘Twitter: Hoe heurt het niet‘
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.