Als de lockdowns en het daarbij horende thuiswerken ons één ding hebben geleerd, is het wel dat er heel veel mogelijk is qua werken op afstand. Laat het een maand of twee geduurd hebben dat we allemaal zoekende waren welke vergadertool we het best konden gebruiken of hoe we konden zorgen voor het in stand houden van het teamgevoel op afstand. Daarna hadden we allemaal onze draai weer te pakken en leek het ‘business as usual’. Al snel zagen we zelfs voordelen van thuiswerken; samen met je kinderen een boterham kunnen eten in de lunchpauze of een uurtje sporten na het werk, in de tijd waarin je normaal zou reizen. En – voor mij in ieder geval – het grootste voordeel: ‘thuiswerken’ kan overal. Ik greep dus mijn kans en vertrok voor vier maanden naar Griekenland en werkte een zomer remote. En dat kan ik iedereen aanraden! Waarom? Dat lees je in deze blog.

Remote werken vanaf een zonnig oord

Iedereen die me een beetje kent, snapt ik Rhodos als bestemming koos, mijn favoriete eiland. Dat ik vanuit Marcommit de kans kreeg om er voor een langere periode te verblijven, was echt een droom die uitkwam. Bewust zette ik mijn wekker elke werkdag lekker vroeg – ik zat uiterlijk om 8 uur achter mijn laptop – zodat ik ook weer op tijd kon stoppen met werken. Dan kon ik er op uit! De ene dag naar het strand, de andere dag sprong ik op de scooter om een stad of dorpje te verkennen en op vrijdag hield ik een ‘vrijmibo’ met meze en wijn.

#1 Een optimale werk-privébalans

Dat is dan ook direct de eerste reden dat ik het iedereen aanraad om eens een periode remote te werken: de werk-privébalans. Waar ik normaal – en zeker met thuiswerken – na werktijd nog uren met planningen, to do’s of werkzaamheden bezig ben in mijn hoofd, was dat ineens verdwenen. Zodra ik de laptop dichtklapte aan het eind van de middag, was het écht een eitje om mijn werkdag achter me te laten. Daarna had ik alle tijd om leuke dingen te ondernemen, nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. De volgende werkdag begon ik daardoor weer vol nieuwe energie.

#2 Nieuwe inspiratie

Die energie kon ik in mijn werk benutten. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het neerzetten van PR-, marketing- en communicatiestrategieën voor onze klanten. Daar is creativiteit voor nodig en het is cruciaal om steeds weer met een frisse blik naar situaties, doelstellingen en doelgroepen te kijken. Op kantoordagen duiken we regelmatig even met wat collega’s de brainstormruimte in voor inspiratie en creativiteit, of maken we een wandeling door Baarn. Maar brainstormen in een videocall is toch een stuk uitdagender. De nieuwe omgeving waar ik op Rhodos in terecht kwam, heeft me daar echt bij geholpen. Ik werkte vanaf mijn balkon, met uitzicht op een grote tuin met veel groen. En buiten mijn werkplek hebben ook de dorpen en stranden, het eten en de cultuur me veel nieuwe inspiratie gegeven.

#3 Nieuwe contacten

Maar de reden die voor mij met stip op één staat om remote te werken, is het ontmoeten van nieuwe mensen. Al in mijn eerste week ontdekte ik een leuke café waar ik meerdere ‘digital nomads’ – oftewel mensen die remote werken – trof. En ook al waren dit geen mensen met exact dezelfde baan, deze nieuwe contacten zijn heel waardevol geweest. Misschien wel júist door te praten met mensen vanuit een andere cultuur, een ander vakgebied en met een totaal andere visie, kom je tot de mooiste inzichten. Zakelijk én persoonlijk.

Twijfel je of remote werken iets voor jou is? Het enige wat ik daarop kan zeggen: test het uit! In het ergste geval stap je na twee weken weer in het vliegtuig of de auto terug, maar in het beste geval heb je de tijd van je leven. En ontdek je net als ik, dat het voor herhaling vatbaar is. Bij Marcommit kan dat! Ik stap in maart in ieder geval weer in het vliegtuig, op weg naar zon en inspiratie!

Vanuit Griekenland sprak ik met het NRC over mijn ervaringen met remote werken. Het artikel lees je hier.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.