PR door online marketing niet meer relevant? Dacht het niet!
Iedereen die ook maar iets met communicatie of marketing van doen heeft kan er niet onder uit. Marketing automation, inbound marketing: het zijn dé succesformules van dit moment om de klant aan jouw merk of dienst te binden. Daar ben ik het roerend mee eens, omdat ik al wat mooie successen die behaald zijn met Inbound Marketing van dichtbij heb mogen zien. Zeker geen weggegooid geld dus, die investering in deze veelal digitale toenadering tot de klant. Maar, als je de klant echt helemaal voor je wil winnen, vergeet dan alsjeblieft PR niet! Door alle hippe, nieuwe termen en trends die je om de oren vliegen is het goed om te beseffen dat overal hetzelfde doel centraal staat: het bouwen aan een relatie met je publiek. Zorgen dat ze je kennen, herkennen, kopen en nog mooier: aanbevelen. Naast al het vloggen, bloggen, snapchatten, SEO, SEA, klinkt PR inmiddels misschien wel wat PRehistorisch, maar het blijft een onmisbaar middel in de voortdurende strijd om de aandacht van de drukbezette, altijd connected, steeds meer veeleisende klant van vandaag.
Wat is PR
Slaan we de oude papieren boeken erop na (ja, zó oud is PR), dan kom je al gauw uit op de volgende definitie van PR. PR is het stelselmatig bevorderen van wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen (OK, ok, het is ook gewoon via Google te vinden). Simpel gezegd komt het erop neer dat PR zorgt dat je merk, product of dienst bekend wordt bij een groter publiek dan je huidige netwerk. Maar dat doet marketing toch ook, hoor ik je denken. True. Echter, het grote verschil met marketing is dat je met marketing meestal over jezelf roept hoe goed je bent, terwijl bij PR de grote kracht schuilt in het waardevolle resultaat dat anderen publiekelijk bevestigen hoe goed je bent.
Journalisten en Influencers
Wie zijn dat dan, die anderen? Veelal zijn dit journalisten, influencers, bloggers en andere experts die gelinkt zijn aan jouw vakgebied. PR professionals helpen onder andere om die mensen te bereiken. Soms door persberichten, soms door pitches, maar ook door persoonlijk contact in de vorm van bijvoorbeeld een demo of interviews. Een goede PR professional heeft zijn journalistendatabase op orde en weet met welke boodschap hij bij welke journalist kan aankloppen. Dat is gelijk een groot voordeel van het inschakelen van een PR bureau. Het contact dat zij onderhouden met de media is vaak dagelijks en daardoor weten ze sneller een ingang te vinden dan iemand die ad hoc de media benaderd. Een goede PR specialist begrijpt ook dat journalisten het op dit moment best moeilijk hebben. Steeds meer vakbladen verdwijnen uit de schappen, waardoor de inkomsten dalen. Een goede PR adviseur snapt ook dat bloggen voor velen al lang geen hobby meer is, maar dat die persoon keihard gewerkt heeft om zijn influencerstatus te behalen. Een muismat met logo als bedankje voor de blogger kan daarom ook echt niet meer!
Gratis PR?
Zij die PR enkel en alleen met free publicity associëren, moeten dat beeld wellicht dan ook wat bijschaven. Ja, het is waar dat een goede PR professional met een goede, scherpe, maar bovenal relevante pitch nog steeds vaak een plekje weet te bemachtigen in een vakblad, dagblad of website. Dit komt ook deels doordat er bij PR persoonlijk contact is met de pers en er een relatie opgebouwd is tussen de journalist en de PR consultant. Iedereen die in zijn leven een gezonde relatie is aangegaan met iemand, weet dat dit vaak een kwestie is van geven en nemen. Daarom adviseren wij onze klanten om ook af en toe, maar wel strategisch getimed, financieel te investeren in de relatie met de media. De media weten anno 2016 dondersgoed dat er meer mogelijk is dan enkel letters op papier om een boodschap over de bühne te krijgen. Maak ook eens gebruik van hun aanvullende, innovatieve diensten, hetzij tegen betaling. Dat kan een advertentie zijn of een banner, het afkopen van de voorpagina van het themanummer dat vlak voor de belangrijkste beurs van het jaar uitkomt, maar dit kan ook een mooie videoproductie of een interessante rondetafel bijeenkomst zijn, of een gesponsorde bijdrage in de nieuwsbrief met een link naar jouw whitepaper.
Paid, owned, earned
En daar komen we dan toch weer terecht op het snijvlak met (inbound) marketing. Iemand die met grote interesse het interview van jullie CEO heeft gelezen, zal eerder geneigd zijn om op die gesponsorde link (paid) in de nieuwsbrief te klikken, omdat hij jullie naam herkent van dat mooie stuk publiciteit (earned). Wellicht deelt hij jullie tweet (owned) ook wel via zijn eigen social kanalen, omdat het verhaal hem zo boeit. Sales blij, omdat ze gelijk een goede gekwalificeerde lead in hun bakje hebben zitten, CEO blij omdat hij staat te shinen op pagina 6 van het vakblad waarvan hij weet dat al zijn maatjes op de golfclub het zullen zien. Jij blij, omdat je hebt bijgedragen aan een inhoudelijk goed stuk waar de visie en relevantie van jullie onderneming goed en oprecht in naar voren is gekomen.
Kortom, voor alle marketing- en communicatiespecialisten die nu aan de gang gaan met het opstellen van de plannen voor 2017: Do Not Forget PR! Zet in op een combinatie van paid, owned en earned. De kracht zit ‘m juist in de combinatie van factoren. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Heb je hulp nodig om het management te overtuigen over jouw nieuwe aanpak of wil je gewoon eens brainstormen over een nieuwe marketing- en communicatiestrategie voor komend jaar? We helpen je graag!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.