Bedrijven zijn gewend om zich zo goed mogelijk op de kaart te zetten door het benoemen van hun sterke kanten. Dit doen ze vaak op een subtiele manier, want inmiddels hebben ze geleerd dat teveel sales niet in de kernboodschap van een bedrijf thuishoort. Toch praten bedrijven vaak enkel over hun goede kwaliteiten, net als de werknemers trouwens. Want wie antwoordt niet ‘perfectionisme’ op de sollicitatievraag: wat is je slechte eigenschap? Gelukkig zien we nu een andere trend ontstaan. Waar bedrijven laten zien wat hun imperfecties zijn, om zo benaderbaar en realistisch over te komen.

De hervonden bescheidenheid van Carlsberg

Een voorbeeld van een bedrijf dat zijn imperfecties heeft omarmd is Carlsberg. Hun slogan ‘probably the best beer in the world’ veranderden ze naar ‘probably not the best beer in the world’. Ze lanceerden een campagne waarin ze toegaven dat ze zich de laatste jaren teveel hadden gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. De focus lag teveel op het goedkoopste biermerk zijn, waardoor ze hun slogan niet meer konden naleven. Ze gaven hun fout toe, maar beloofden daarbij ook meteen beterschap. Ze gingen aan de slag met hun recept en lanceerden Carlsberg 2.0.

Maar ze trokken de stunt nog verder: voordat ze hun nieuwe recept lanceerden, retweeten ze vijf tweets die schreven over de slechte smaak van Carlsberg. Zo vergeleek iemand het met naanbrood en een ander met badwater. Deze vijf tweets werden door Carlsberg als advertentie op Twitter ingezet. Zo wisten ze een groot bereik te generen én op te vallen. Zo was er al veel aandacht voor het biermerk op het moment dat ze het nieuwe recept aankondigden. De eerlijkheid van het biermerk werd gewaardeerd en de campagne was dan ook een groot succes.

Vooral de jonge generaties zijn niet meer op zoek naar bedrijven die zichzelf als perfect neerzetten. Ze willen eerlijke producten van eerlijke merken. Daarbij hoort het delen van je imperfecties, kijken hoe het in de toekomst beter kan en de verantwoordelijkheid nemen voor de fouten die je maakt. Het gaat erom dat je uiteindelijk van de situatie leert en stappen zet om jouw organisatie te verbeteren. Als we om ons heen kijken zien we dat imperfectie werkt. Denk aan de ‘Buitenbeentjes’ die ze bij de Albert Heijn verkopen. Groente en fruit dat eerder niet in de schappen werd gelegd, omdat het uiterlijk anders was dan de gemiddelde supermarktbezoeker gewend was. Of handgemaakte meubels die aan populariteit winnen, ondanks dat geen een stoel er hetzelfde uitkomt.

Imperfectie als PR-kracht

Het tonen van je niet perfecte kant is dus een uitstekende PR-strategie. Het kan op verschillende manieren ingezet worden. Het kan informatieve content zijn, waarin je de know how deelt die je hebt opgedaan door jouw imperfectie. Denk hierbij aan een stappenplan voor bepaalde situaties. Daarnaast kan het ook een rol spelen bij activistische PR. Hierbij heeft het bedrijf een voorbeeldfunctie en zullen mensen in hun voetsporen treden. Als het bedrijf immers een stap kan zetten, waarom het publiek dan niet? Als laatste, en misschien wel het meeste belangrijk, maakt het een bedrijf menselijk. Niemand is perfect en een bedrijf dat doet alsof zij het wel is, kan op weinig empathie rekenen. Het loont om je kwetsbaar op te stellen. Hierdoor val je op en toon je je menselijk kant. Kunnen wij je helpen om van je imperfecties je PR-kracht te maken? Neem dan contact op via sales@marcommit.nl.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.