Sinds een aantal PR Public Relations en PaardRijdenweken ben ik werkzaam bij Marcommit en in deze korte periode heb ik al een aardig kijkje in de keuken van PR gekregen. Tijdens het werk kwam ik erachter dat PR eigenlijk veel raakvlakken heeft met mijn grootste hobby, namelijk paardrijden. “Maar hoe dan?” Ik hoor het je denken. Hieronder geef ik vier overeenkomsten om het uit te leggen.

Geduld hebben
Wat ik heb gemerkt, is dat het belangrijk is om geduldig te zijn. Binnen PR ben je vaak afhankelijk van anderen. Er moeten allerlei dingen naar de klant voor akkoord of gecheckt worden door collega’s voor je ermee verder kunt. Je kunt dus niet zomaar zaken afronden op het moment dat jou het beste uitkomt, maar je bent afhankelijk van wanneer je terugkoppeling krijgt. Ook met paardrijden is het belangrijk om geduld te hebben. Het kost tijd om een band met het paard op te bouwen en ook het aanleren van nieuwe oefeningen is niet zo 1, 2, 3 gedaan.

Duidelijke communicatie
Logisch is dat binnen PR goede communicatie van groot belang is. Binnen het team, maar ook zeker met de klanten en journalisten. Het is belangrijk om altijd duidelijk te zijn over je verwachtingen. Met het paard communiceer je door de plaatsing van je handen en benen. Wanneer je dit niet goed genoeg of te rommelig doet, snapt het paard niet wat je van hem vraagt. De kans is dan klein dat het paard de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Goede communicatie tussen ruiter en paard is hierbij de sleutel tot succes.

Stressbestendig
Als je gaat werken in de PR, moet je voorbereid zijn op werken onder tijdsdruk. Er zullen momenten zijn waarop last minute nog een persbericht geschreven moet worden of dat nieuws naar buiten komt waar direct op moet worden gereageerd. Rustig en rationeel blijven is op zo’n moment essentieel. Hetzelfde geldt tijdens het paardrijden: paarden zijn gevoelige dieren en voelen emoties feilloos aan. Als je als ruiter gespannen op het paard gaat zitten, merkt hij dit meteen. Het paard zal meer gespannen zijn, waardoor het rijden minder soepel verloopt en het lastiger wordt hem de dingen op de juiste manier te laten uitvoeren.

Teamwork
Wat ik meteen merkte bij Marcommit en wat ook een belangrijke factor is, is de goede samenwerking binnen het team. Er wordt veel waarde gehecht aan teamwork. Het is niet voor niets dat er regelmatig meetings, brainstorm-sessies en teamuitjes staan gepland. Als vanzelfsprekend is samenwerking tussen paard en ruiter cruciaal. Paardrijden doe je niet alleen, maar samen met het paard. Wanneer er een goede klik is tussen ruiter en paard wordt het beste uit beiden naar boven gehaald. Steeds beter worden, groeien in datgene wat je doet en vertrouwen op elkaar. Zowel met het paard, als binnen het team van Marcommit.

Zo zie je maar dat een hobby en werk veel overeenkomsten kunnen hebben, zonder dat je dat op het eerste gezicht zou denken. Zelfs de letters P en R zijn in dit geval eensgezind 😉

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.