Weet je het nog? De vrouw die in ‘De Grote Donorshow’ van BNN mocht kiezen aan wie ze haar nier afstond? Het progrshutterstock_327351386amma werd verafschuwd over de hele wereld. Achteraf bleek het om een PR-stunt te gaan. Of het smaakvol was, daar valt over te twisten, maar wereldwijde aandacht heeft de campagne wel gekregen. Er zijn nog veel meer succesvolle PR-campagnes om je vingers bij af te likken. Het was een feest der herkenning toen ik in de archieven op zoek ging naar deze parels. De bekende campagnes zijn gericht op de consumenten, maar hier kunnen we in B2B ook veel van leren. Ik doe een greep uit het archief.

Bavaria jurken

Voor de actie van Bavaria gaan we terug naar het WK 2010. In een wedstrijd van onze oranje leeuwen, verschenen er plots ongeveer 30 vrouwen in de ‘Dutchy Dress’ van Bavaria. Een gevoelig punt met Budweizer als sponsor van het event. De jurk, zonder zichtbaar logo van het biermerk, was een ontwerp van Supertrash. Bavaria heeft nooit toegegeven dat het een marketingactie was, maar het vermoeden is sterk. Ze geven aan dat er geen zichtbaar logo te zien was en dat ze de ophef niet begrijpen, FIFA denkt daar anders over. Hoe dan ook, de Dutchy Dress van Bavaria heeft geschiedenis geschreven. In de B2B is deze tactiek ook toepasbaar. Koppel een design of een product aan een merk om de naambekendheid te vergroten. Met een bijzonder product of design, vragen mensen zich af waar het vandaan komt en komen ze bij jouw merk uit.

The Orange experience

Een andere oranje ervaring kennen we van KLM in samenwerking met heerlijk, helder, Heineken. Sinds 2014 zetten de twee oerhollandse merken een ludieke actie neer op Koningsdag. Ze halen van over de hele wereld mensen naar Nederland om ze ‘The Orange Experience’ te geven. Het ongemak, het ongeloof en het enthousiasme van de bezoekers levert fantastische beelden op. De video’s gaan inmiddels al jaren op rij viral. Ieder jaar met een ander tintje. Ook als bedrijven je doelgroep zijn zijn dergelijke samenwerkingen mogelijk. Belangrijk in de samenwerking is dat de diensten/producten elkaar aanvullen. En door de campagne jaarlijks terug te laten komen, heb je de kans om deze telkens in een iets ander jasje te steken. Zo blijf je de doelgroep verrassen.

Maarten van der Weijden

Een van de meest recente voorbeelden is de zwemactie van Maarten van der Weijden. Hij wilde 4,5 miljoen euro inzamelen voor onderzoeken naar kanker door de Elfstedentocht te zwemmen. Een PR-team bestaande uit 16 professionals stond maandenlang achter Maarten om zoveel mogelijk media-aandacht te krijgen voor de ludieke actie. Er volgt op 18 augustus een barre tocht voor de oud-olympiër. Na 163 kilometer en 55 uur moest hij opgeven vanwege medische redenen. Dagen en wekenlang werd er in de media nog aandacht besteed aan de prestatie van de zwemmer, wat er mede toe leidde dat de teller bleef oplopen. De actie heeft miljoenen opgeleverd, en daarmee is het doel ruim gehaald. Nederland heeft er een held bij! Een ludieke actie voor het goede doel zien we veel vaker. Dit is ook zeker toepasbaar voor B2B organisaties. Zeker als hierin de samenwerking wordt gezocht met een belangrijke influencer. De collectief gedragen gunfactor in combinatie met de inzet van PR en marketing maakt dit soort acties succesvol.

We genieten allemaal van de gave acties waar we in meegesleurd worden. Soms is het, zoals bij de donorshow, iets te gek en soms verwarmt het ons hart. Het vraagt een boel creativiteit, inzicht en een professioneel PR-oog om deze PR-campagnes tot een succes te maken. Wil jij ook weten hoe je met een ludieke stunt de aandacht op je vestigt? Wij denken graag met je mee.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.