Bimbam. De Conjunctuurklok van het CBS heeft geslagen. In mei 2020 is het conjunctuurbeeld volgens deze klok enorm verslechterd. De fase waarin Nederland zich bevindt is duidelijk: laagconjunctuur. Eén van de meest herkenbare verschijnselen in onze economie is de afwisseling van goede en slechte tijden. Na zoveel jaar economische voorspoed, volgt er een periode van een aantal jaar tegenspoed. Deze golven duren gemiddeld zeven tot elf jaar en worden veroorzaakt door vertragingen en versnellingen in investeringen. De Corona-crisis heeft op dit moment geresulteerd in economische onzekerheid met alle gevolgen van dien.

Deze golven zijn iets waar ieder vakgebied mee te maken heeft. Zo ook PR. Sinds de economische cijfers zijn gaan wankelen, zijn investeringen in PR vaak nog eens extra onder de loep genomen. Wat is nu slim? Een pas op de plaats maken en pas weer van je laten horen zodra het beter gaat? Met het risico dat je concurrenten dat niet doen en je inhalen? En dat je bij je klanten in de vergetelheid raakt? Beter niet dus. Ook in economisch slechte tijden is goede PR essentieel om op te vallen tussen je concurrenten.

“Het gaat even wat minder goed, dus we gaan geen PR meer doen.” Dit is een van de argumenten die wij, werkend bij een PR-bureau voor B2B, vaker horen als reden waarom een bedrijf geen PR nodig zou hebben. Welke er nog meer zijn vraagt u? Hieronder ontkracht ik nog vier veel voorkomende redenen.

 

“Het gaat economisch wel goed, dus we hebben geen PR nodig”

Wanneer de leads op je af komen en je als bedrijf alle aanvragen niet kan bolwerken, is het een vrij logisch gevolg dat PR niet op de eerste plaats staat. Klanten weten je te vinden en door alle drukte is er weinig tijd voor PR-campagnes, interviews en klantverhalen. Een heerlijke positie om je als bedrijf in te bevinden. Echter, wanneer we naar de Conjunctuurklok kijken is het duidelijk: na regen komt zonneschijn, maar dit geldt ook andersom!

Het opbouwen van een goede naam in de markt kost tijd. Wanneer je als bedrijf met PR start bij de eerste tekenen van een recessie, merk je over het algemeen pas na enkele maanden de resultaten. Het is dus verstandig om vast te beginnen met zaaien in de hoogtij dagen, zodat je vervolgens in zwaardere jaren de vruchten direct kan plukken van de naam die je hebt opgebouwd.

 

“Wij hebben niets te vertellen”

Ieder bedrijf heeft een verhaal. Het vereist soms alleen een zoektocht naar wat dat verhaal precies is. Het gebeurt maar wat vaak dat organisaties hun kennis en expertise onderschatten. En daarmee de geschiktheid van deze kennis om hierover extern te communiceren.

Veel organisaties weten op het moment van het inschakelen van het PR-bureau nog niet precies wat hun boodschap, story of key message is. Dat gebeurt juist heel vaak! Sluit bij de formulering hiervan de adviseurs van een PR-bureau aan, zodat hun getrainde oog kan bepalen of het de goede kant op gaat. Zij houden scherp in de gaten of iets hout snijdt én relevant is voor de doelgroep. Ieder bedrijf heeft iets te melden, ook al ben je een echte niche-speler, heb je pas 5 werknemers of heb je zelf geen idee waar je het over zou moeten hebben.

 

“Wij doen al veel betaalde campagnes”

Ook dit argument komt vaak voor. Dit komt voor bij bedrijven die nog niet gehoord hebben van het fenomeen ‘social proof’. Dit houdt in dat het nu eenmaal beter werkt wanneer iemand anders iets positiefs over jouw organisatie of dienst vertelt, dan dat jijzelf dat doet via een advertentie of betaalde campagne. De uitspraak “be good and tell it” is helemaal waar, maar nog beter is: “be good and let others tell it”. PR is een onmisbare aanvulling op de inzet van betaalde campagnes. Het biedt een stukje bewijsvoering van hetgeen je in je advertenties beweert.

“Ik geloof niet meer in traditionele pers”

Ook dit argument komt wel eens voorbij. Er zijn een aantal jaren geweest waarin de ‘traditionele printpers’ zich aan het beraden was op een nieuwe strategie. Momenteel is elke nieuwsoutlet enorm goed bezig met digitale nieuwsvoorziening en het creëren van kwalitatieve achtergronden van het nieuws. Maar helemaal sinds we getroffen werden door het corona-virus, zijn de lezersaantallen van printmedia en het aantal radioluisteraars enorm gestegen. Zo heeft BNR in de maand maart het aantal luisteraars dat online naar de radiozender luistert met 80 procent zien stijgen en het FD bereikte in april de magische grens van 100.000 abonnees.

Het PR-vak is voortdurend in beweging en past zich aan nieuwe omstandigheden aan. Het biedt B2B-bedrijven de kans hun naam te (be)vestigen, autoriteit te claimen op een bepaald topic of bijvoorbeeld leads binnen te halen. Deze vier argumenten wil ik dus nooit meer horen!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.