Zet jij onderweg naar huis ook weleens een podcast aan? Ik wel. Heerlijk om een aflevering te beluisteren over een onderwerp dat me boeit, zoals marketing en communicatie. Net als bij ‘uitzending gemist’ voor tv, is het voordeel dat je het aan kunt zetten wanneer je er zin in hebt. En bovendien is er al zoveel te kiezen, er is voor ieder wat wils. Met deze voordelen vroeg ik me af waarom de doorbraak van podcasts pas in 2017 kwam. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Wist je bijvoorbeeld dat de podcast eigenlijk al enorm oud is? Voor de eerste podcast neem ik je mee naar 2004, de tijd dat iPod gigantisch populair was en smartphones nog niet bestonden. De podcast van toen laat zich het best vergelijken met Spotify. Met een abonnementsdienst beluisterde je ingesproken uitzendingen op de computer of via de iPod. Hier hebben we gelijk de oorsprong van de term podcast te pakken: het is een samenstelling tussen ‘iPod’ en ‘broadcast’. De podcast brak echter nog niet door, er waren teveel handelingen nodig om de podcast over te zetten. En zo verdween het van de radar. Rond 2011 begon de wederopstanding van de podcasts, het jaar waarin ook smartphones de opmars maakten.
shutterstock_589461710

Populariteit

Inmiddels zijn de podcasts omarmd in het medialandschap en luisteren honderden Nederlanders dagelijks naar achtergrondverhalen, colleges of kroegpraat via de uitzendingen. Dit komt met name door de intieme setting van een podcast. Je kruipt als het ware aan tafel bij mensen die een kwalitatief gesprek voeren. Bovendien kijken we tegenwoordig zoveel naar een scherm, dat het een verademing is om nieuws te absorberen door enkel te luisteren. Deze voordelen zagen TEDTalks en NOS ook, ze doen het ontzettend goed en staan in de top 5 meest beluisterde podcasts in Nederland volgens iTunes.

Podcasts voor bedrijven

Wellicht denk je er als ondernemer, marketingadviseur of CEO niet direct aan om in de podcasts te stappen, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Experts om meer te vertellen over trends en ontwikkelingen in de markt zijn meer dan welkom. Vermijd echter de commerciële uitingen. Net als bij tekst haakt de doelgroep snel af als er ongevraagd producten of diensten worden aangeboden. De doelgroep wil een goed verhaal en wil ervan kunnen leren, dus haak daar met jouw expertise op in.

Geld verdienen

Reken je nog niet rijk als je aan de slag gaat met podcasts. Er wordt nog niet veel geld verdiend, maar de experts verwachten dat het niet lang meer gaat duren voordat de investeerders er een flinke boterham aan overhouden. De belangrijkste inkomstenbron komt dan van advertenties. Door de prilheid van het medium zijn er nog geen omzetcijfers uit Nederland bekend. Wat we wel weten is dat het adverteren via podcasts net iets anders gaat dan via andere kanalen. Door de gerichte zoektocht naar een bepaald onderwerp, kunnen adverteerders met relevante producten goed bij podcasts terecht. Consumenten zullen eerder tot een aankoop overgaan als het product past bij hun interesse.

Tips

Wil je ook gaan starten met podcasts? Neem dan deze tips mee:

1. Geluid: de kwaliteit van het geluid is namelijk heel belangrijk. Er is weinig storender dan een ruis op de achtergrond of een buurman die aan het boren is.
2. Het gesprek: wat is er nou leuker dan het beluisteren van een goed gesprek? Denk hierbij aan een duidelijke lijn in het gesprek, scherpe vragen en een vleugje humor.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.