Weert – De recente lockdown, waarin niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten, leidt deze week tot grote vertragingen in de levertijd van pakketten. Dat wordt voorspeld door de pakketradar, een data-analyse van transport management service Wuunder. Gemiddeld zijn de pakketten die worden vervoerd door de grootste pakketdiensten van Nederland 40 tot 50 procent langer onderweg in deze week.

Pakketten zijn vanaf het moment van versturen tot aan bezorging gemiddeld tussen de anderhalve dag en de twee dagen onderweg. Dat betekent dat pakketten die op woensdag besteld worden, mogelijk niet meer voor de kerst in huis zijn.

image
Voorspellingen week 51

Eerste keer problemen
Tot nog toe hadden alle bezorgdiensten de drukte in de laatste maand van het jaar goed onder controle. Zo was vorige week (week 50) 9 procent van de pakketten vertraagd en werd een pakket meestal binnen één tot anderhalve dag bezorgd. Ook zijn er in voorgaande weken geen opvallendheden geconstateerd die erop wijzen dat pakketdiensten de controle verloren over de aflevertijd. De ingestelde lockdown van zondag 19 december lijkt een breekpunt te worden.

Jeroen Gehlen, co-founder bij Wuunder: “Nu mensen wederom noodgedwongen spullen en cadeaus voor de kerst online moeten kopen, verwachten we logischerwijs dat de levertijden flink gaan oplopen deze week. Tot nu toe hebben de meeste bezorgdiensten zich heel goed door deze drukke periode heengeslagen, maar met de bestelpiek in het kielzog en de enorme krapte aan personeel gaan de komende periode niet alle pakketten meer op tijd aankomen. Vorig jaar zaten we in praktische dezelfde situatie en waren pakketten ook zo’n 40 tot 50 procent langer onderweg.”

Over de Pakketradar, niet ter publicatie:
Pakketten worden als vertraagd beschouwd als ze niet zijn afgeleverd de volgende werkdag. Voor de Waddeneilanden rekenen sommige vervoerders een extra werkdag. Dit is niet meegenomen. Afhalingen of leveringen in een parcelshop en problemen die verband houden met de verzender of ontvanger worden niet meegerekend bij het berekenen van de vertragingen. Zowel particuliere als zakelijke zendingen zijn meegenomen in deze analyses. Levertijd is de tijd vanaf de eerste scan van het verzendlabel bij de vervoerder tot aan de afleverscan.

Om de data te voorspellen, is gebruik gemaakt van een tijdreeksanalyse (time series statistical modeling).

De grafieken zijn gebaseerd op zendingen bij de grootste Nederlandse vervoerders. De volgende services zijn hierin meegenomen:

  • DHL Europlus Benelux
  • DHL FOR YOU
  • DHL Parcel Connect
  • DPD Classic
  • DPD Home
  • DPD Parcelletter
  • GLS Business Parcel
  • GLS Euro Business Parcel
  • PostNL
  • PostNL Brievenbuspakket
Deel dit artikel
Op zoek naar meer persberichten?

Hieronder vind je de twee meest recente persberichten.