T(hee), bij Marcommit drinken we bijna niet anders. Onder het genot van een kopje thee bespreken we de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied, lachen we wat af en vertellen we maar al te graag wat we het afgelopen weekend hebben gedaan. Heerlijk om met small talk de dag te beginnen. Maar doe je dit ook zo uitgebreid met een vreemde? Of loop je met een grote boog om onbekenden heen tijdens bijvoorbeeld een netwerkborrel? Vanaf nu is dat verleden tijd, want een gesprek met een (on)bekende beginnen, is heel goed voor jouw persoonlijke PR én dat van jouw bedrijf. Met small talk breek je namelijk het ijs, leer je gemakkelijk nieuwe mensen kennen en bouw je relaties op. Kortom, onthoud onderstaande T’tjes en pluk daar de vruchten van op dat netwerkevent!

Small Talk Throw a smile

Zoek oogcontact, lach je tanden bloot en reik de ander je hand. Stap één om contact te maken met een gesprekspartner is door initiatief te nemen en een poging te wagen. Iemand moet de eerste zijn die hallo zegt en in dit geval ben jij dat. Dus throw a smile en je zult zien dat je als een toegankelijk persoon wordt beschouwd.

Tackle the name

Niets is zo vervelend als een naam niet (meer) weten. Stel jezelf dus voor en vraag de naam van je gesprekspartner. Herhaal hem voor de zekerheid nog even, zo blijft hij namelijk in je geheugen zitten. Heb je jouw gesprekspartner al eerder gesproken en ben je zijn of haar naam vergeten? Wees eerlijk en vraag hem gewoon nog een keer. O ja, en herhaal hem natuurlijk. Tackle the name and you can start the small talk game!

‘Tell me more’

Het is je gelukt! Je hebt een gesprekspartner én je weet de naam. Nu is het tijd om jouw belangstelling te tonen, oprecht geïnteresseerd te zijn en het gesprek op gang te houden. Ben je bang dat je geen gespreksstof hebt? Zoek naar een gemeenschappelijke interesse of een gemeenschappelijk doel (werk, sport, woonplaats, reizen, kinderen etc.). Of geef de ander een compliment over bijvoorbeeld zijn naam, zijn eigen bedrijf of het goede nieuws wat laatst is verspreid. Vertel je gesprekspartner over jóuw belangrijke momenten in je leven. Op deze manier trigger je hem om ook meer te vertellen.

Try to listen

Een goed gesprek betekent niet alleen dat je praat, maar vooral ook dat je goed luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Wij mensen zijn in staat om onwijs veel informatie in ons op te nemen, dus maak hier goed gebruik van. Laat zien dat je echt hoort wat de ander te zeggen heeft: houd je gedachten bij het gesprek, maak oogcontact, knik en blijf lachen. Met korte uitspraken maak je je gesprekspartner duidelijk dat je meer wil weten. Vraag goed door en reageer bijvoorbeeld met een positieve kreet: “Wat geweldig!”. Ook als je van mening verschilt, kun je dit laten weten, maar praat niet dwars door je gesprekspartner heen. Luisteren is ontzettend belangrijk, want zo leer je meer over je gesprekspartner en dat komt weer van pas in de relatie.

Talk to you later

Na een tijdje te hebben gepraat met de jouw gesprekspartner wil je misschien graag andere mensen spreken. Of is het tijd om naar huis te gaan. Ben je van plan het gesprek te beëindigen? Dan is het belangrijk om op een elegante manier afscheid te nemen. Waarom was je ook alweer begonnen met dit gesprek? Haal dat terug en begin er weer over. Geef je gesprekspartner een compliment, vertel hem of haar bijvoorbeeld dat je nog even wat anderen wil leren kennen of gedag zeggen, schud hem de hand en ga je eigen weg. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor het feit dat je met een ander wil praten. Op deze manier neem je diplomatiek afscheid en sta je in het geheugen van jouw gesprekspartner gegrift.

Try this at home

Voorkom ongemakkelijke momenten en bereid je alvast voor. Wie verwacht je tegen te komen? Zijn het bijvoorbeeld (oude) bekenden? Bedenk je dan vooraf wat ze je het laatst hebben verteld. Zijn het juist onbekenden? Formuleer dan alvast voor jezelf wat jou drijft, wat voor werk je doet, waarom jij het leven zo leuk vindt etc. Op deze manier weet jij je op een korte en krachtige manier te presenteren. Volg daarnaast de actualiteiten, zodat je altijd op de hoogte bent van het nieuws en een brede algemene kennis hebt.

Klaar voor het echte werk? Vul dan jouw kopje met bovenstaande T’s en ga genieten van wat voor moois andere mensen jou allemaal kunnen vertellen. Je zal versteld staan!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.