Meerkat & Periscope – drie tips en een oproep
Heb je al gehoord van de live-streaming apps Meerkat en Periscope? Waarschijnlijk wel. Het concept is kinderlijk eenvoudig, met één druk op de knop stream je live een video. Waar ook ter wereld, naar wie ook ter wereld. Natuurlijk was het streamen van online video’s altijd al hot, maar Meerkat en Periscope bieden de mogelijkheid om direct uit te zenden van je smartphone naar social media. Nu kunnen al je tweeps en volgers (en de rest van de wereld) direct zien wat jij aan het filmen bent. En juist dit grote bereik heeft gezorgd voor een doorbraak in social streaming. Iedereen met een smartphone wordt hierdoor een broadcaster en met één klik bereik je wereldpubliek.
Om maar eens wat voorbeelden te noemen….
Onlangs werd de nieuwste aflevering van Game of Thrones massaal gestreamed op Twitter via Periscope en Meerkat. Over de hele wereld konden fans de aflevering volgen zonder ook maar in de buurt te zijn van een televisie. Maar ook de ‘bokswedstrijd van de eeuw’ tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao werd massaal door middel van smartphones direct uitgezonden. Dat terwijl de live-uitzending via de televisie ruim 100 dollar kostte… Je kunt je wel voorstellen dat de televisiemaatschappijen op z’n zachts gezegd not amused waren.
Naast dat niet iedereen blij is met de komst van social streaming, biedt het ook kansen. Zo riep de Amsterdamse televisiezender AT5 gebruikers op om nieuwsgebeurtenissen te streamen toen de zender kampte met een storing. En daarnaast kunnen we ook meegenieten met Jeroen van de Boom terwijl hij zijn hond uitlaat en krijgen we een kijkje in de privéjet van Afrojack. Maar ook in een zakelijke omgeving hebben Meerkat en Periscope heel wat te bieden.
Een kleine greep uit de mogelijkheden:
1. Streamen van een event
Presentaties, conferenties, seminars en congressen lenen zich bijzonder goed om live uitgezonden te worden. Hiermee kan het bereik van het event natuurlijk enorm uitgebreid worden. Daarnaast bieden Meerkat en Periscope diverse mogelijkheden om speciale acties te organiseren. Denk aan een behind-the-scenes toegang voor een select aantal mensen of het delen van een bepaalde presentatie met prospects. Mogelijkheden te over! NB: het is natuurlijk wel belangrijk om het event voorafgaand goed aan te kondigen, zodat mensen weten wat er wanneer uitgezonden wordt.
2. Q&A & demo’s
Door de populariteit van social streaming zijn we als klant in de toekomst niet langer meer verbannen naar de statische Q&A’s op een website of een minutenlang durend keuzemenu. Via live streaming kunnen organisaties direct communiceren met klanten – al dan niet op vaste tijden. Dit kan natuurlijk één-op-één maar ook in groepsverband. Dit geeft klanten de mogelijkheid om direct te reageren met behulp van de chatfunctie. Maar ook het geven van productdemo’s is natuurlijk prima te organiseren met social streaming.
3. Make it personal
Live streaming opent een wereld aan mogelijkheden om je bedrijf te profileren. Maak kennis met het team, geef een rondleiding door het nieuwe gebouw of bedank persoonlijk een (groep) klant(en). Maar andersom werkt het natuurlijk ook… Volg klanten en prospects om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen aan hun kant.
Wie durft?
Naast de drie bovengenoemde tips heeft social streaming natuurlijk ook impact op journalistiek, PR en communicatie. Iedereen kan nu belangrijk nieuws delen met een groot publiek zonder tussenkomst van traditionele media. Heb je een belangrijke aankondiging? Wij gaan uiteraard aan de slag met een persbericht. Maar door de komst van social streaming krijgen we meer mogelijkheden tot onze beschikking. De CEO kan bijvoorbeeld belangrijke aankondigingen via live streaming doen. Het lijkt mij fantastisch om hier eens mee te experimenteren. Wie van onze klanten durft het al met ons aan?
Nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral een kijkje op http://meerkatroulette.com/ waar willekeurige streams van over de hele wereld te bekijken zijn.
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.