Het vergroten van naamsbekendheid binnen B2B is één van de doelstellingen die in vrijwel ieder marketing en PR-plan terugkomt. Logisch, want naamsbekendheid van je merk brengt veel voordelen met zich mee. Als bekend bedrijf word je serieuzer genomen en komen er meer kansen op je pad. Zo zorgt naamsbekendheid er onder andere voor dat persberichten beter worden opgepakt, de markt vaker naar jou kijkt met betrekking tot trends en ideeën, klanten en partners eerder met je in zee willen gaan en je betere sollicitanten aantrekt. Dat klinkt voor ieder bedrijf als muziek in de oren, toch? Maar hoe realiseer je daadwerkelijk meer naamsbekendheid binnen de B2B markt?

Definieer je doelgroep

Stap één van het vergroten van je naamsbekendheid is zichtbaarheid creëren bij je doelgroep. Je hebt vast wel nagedacht over wie tot deze doelgroep behoort, maar weet je ook waar je doelgroep tegenaan loopt, welke – al dan niet zakelijke – doelen ze nastreven of welke (vak)media ze graag lezen? Het is belangrijk om je te verdiepen in dit soort zaken. Op deze manier krijg je namelijk een helder beeld van je doelgroep én hoe je ze kunt bereiken. Een goed begin is immers het halve werk. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan is onze buyer persona workshop misschien wel iets voor jou. Vervolgens is het zaak om op papier te zetten wat je naar deze doelgroep wil uitdragen. Waar staan jullie als bedrijf voor? En hoe helpt jouw product of dienst je doelgroep verder?

Val op!

De volgende stap is jezelf onder de aandacht brengen zodat je doelgroep niet meer om jou heen kan. Dat kan best een uitdaging zijn door de content overload van tegenwoordig. Ga daarom opzoek naar manieren om op te vallen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Bedenk een toffe campagne, deel een unieke visie of een controversiële mening in een opiniestuk, doe een vernieuwend onderzoek of haak in op actuele gebeurtenissen. Of beter nog: doe het allemaal. 😉 Houd in ieder geval altijd je doelgroep in het achterhoofd, zodat je waardevolle content produceert die hun aandacht trekt én vasthoudt.

De kracht van herhaling

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Een interview of prikkelend opiniestuk zorgt voor extra aandacht, maar om je naamsbekendheid te vergroten is meer nodig dan dat. Voorkom daarom dat het stil wordt rondom jouw merk en wees continu zichtbaar. Zo creëer je zogenoemde memory structures. Dat wil zeggen dat de doelgroep jouw merk linkt aan een bepaalde waarde, behoefte of situatie. Dit vraagt om een lange adem én langetermijnstrategie. Want iets dat één keer voorbij komt, blijft niet gelijk hangen. Om voor elkaar te krijgen dat mensen jouw merknaam herinneren en dit vervolgens ook nog associëren met bepaalde waarden, moeten ze dit meerdere keren zien of horen. Het liefst telkens op een manier die de doelgroep triggert.

En dan?

Natuurlijk wil je ook weten of alle inzet zijn vruchten afwerpt. Daar kun je op verschillende manieren achter komen. Naast het meetbaar maken van het totale bereik en de mediawaarde kun je ook denken aan de Share of Voice of Share of Search op een bepaald onderwerp. Meet je liever kwalitatief dan kwantitatief resultaat? Dan zijn zaken als het aantal keer dat je publicaties in tier 1 media hebt behaald of het aantal keer dat jouw kernboodschap in de media is verschenen mooie meetinstrumenten.

Aan de slag

Kortom: definieer je doelgroep, formuleer een heldere kernboodschap en maak een plan waarmee je gedurende een langere periode opvalt bij je doelgroep. Zit je te stoeien met de juiste kernboodschap? Weet je niet goed hoe je je doelgroep het best kunt bereiken? Of vallen de publicaties die je behaalt steeds weer tegen? Geen paniek! Wij denken graag met je mee. Spar eens vrijblijvend met Marlin tijdens ons gratis PR-spreekuur over hoe PR kan bijdragen aan jouw naamsbekendheid. Of neem contact met ons op via info@marcommit.nl.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.