Marketing is ‘’n beetje verliefd’ op film
Recent werd bekend dat Martin Koolhoven, regisseur van de Nederlandse ‘kaaswestern’ Brimstone, spreekt op een Contentmarketing en Storytelling evenement in Nederland. Daar vertelt hij over de raakvlakken tussen verhalen en merken. Dat een regisseur spreekt op een marketingevenement is niet onverwacht, want films maken draait in essentie om het vertellen van verhalen. Als regisseur ben je dus ook een verhalenverteller. Contentmarketing en Storytelling zijn hippe termen die veel worden gebruikt in de moderne marketing. De vergelijking met film is wat mij betreft een pakkende. Marketing speelt immers ook een grote rol in het promotieproces van films en er is vaak een lineaire relatie tussen marketingbudget en bezoekersaantallen. In deze blog laat ik aan de hand van een drietal van mijn favoriete films zien dat in de meeste films een marketingles schuilt.
In de film Drive speelt Ryan Gosling een zwijgzame autocoureur die ’s nachts werkt als getaway driver. Zijn personage, dat geen naam heeft in de film, verkiest daden boven woorden en dit vormt zijn karakter. ‘Take control when it counts’, zo is het hoofdpersonage het best te omschrijven. Dit geldt ook voor marketingcampagnes. Wees niet aanwezig om aanwezig te zijn, maar speel in op relevante situaties en laat je horen als het nodig is. Zo voorkom je dat je merk of campagne als vervelend wordt ervaren en zal de consument je relevante bijdrage meer waarderen.
Inside Out is een film van de animatiestudio Pixar, bekend van onder andere Finding Nemo en Toy Story. Het vertelt het verhaal van een klein meisje en haar emoties. De naam van de film verwijst naar het perspectief waar we van binnenuit naar buiten kijken. We volgen het verhaal vanuit het hoofd van de hoofdpersoon. Hier zijn de emoties de baas en die laten haar reageren op gebeurtenissen. Als marketeers kunnen we hiervan leren om zo nu en dan om te denken en vanuit een nieuw perspectief te kijken. Een leuk voorbeeld hiervan is verkeerd om brainstormen. In plaats van na te denken over een campagne om te overtuigen waarom een product of dienst aantrekkelijk is, bedenk je eens wat absoluut niet de bedoeling is. Wat willen we dat zeker niet gebeurt als we deze campagne lanceren? Zo stuit je vaak op onverwachte oplossingen en kun je je creativiteit op nieuwe manieren benutten!
Dit is mijn favoriete film aller tijden. Bill Murray vertrekt, in de herfst van zijn acteercarrière, voor een whiskycommercial naar Japan. Aldaar staat de film bol van grappige momenten die het belang van gepaste communicatie benadrukken. In de film zit een scène waarin Bill Murray op de set is voor de commercial. Hij wordt door de regisseur in het Japans gevraagd iets te zeggen en op een bepaalde manier te bewegen. De regisseur is voor dik 30 seconden aan het woord, waarna de tolk één zin zegt: “He wants you to look in the camera.” Murray kijkt verbaasd en vraagt haar of dat alles is wat hij zei, waarna de tolk met de regisseur in discussie gaat. De uitkomst: “with intensity!”. Murray doet de scène, maar wordt nog twee keer onderbroken omdat hij het fout schijnt te doen. De marketingles uit deze film is wel duidelijk: zorg dat je doelgroep je begrijpt. Als de boodschap niet duidelijk overkomt zal de doelgroep niet begrijpen wat de bedoeling is en dus ook niet de juiste acties ondernemen. Zorg dus voor duidelijke communicatie en een complete boodschap.
Dit zijn slechts drie voorbeelden van films waar je als communicatieprofessional iets van kan leren. Natuurlijk kijk je een film om even niet met je werk bezig te hoeven zijn, maar als je op zoek bent naar inspiratie, zet eens een film op!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.