Met alle negatieve berichtgeving rondom corona en een dreigende economische crisis, ontstaat een onmiskenbare negatieve teneur. Het is gemakkelijk je daardoor te laten meeslepen. Zo overwegen sommige organisaties hun PR en marketingactiviteiten uit te stellen of zelfs geheel te annuleren. Waarmee ze zichzelf behoorlijk in de vingers kunnen snijden.

 

Nu juist een hogere ROI

Juist tijdens een economische crisis hebben investeringen in publiciteit en marketing meer effect dan tijdens een normale periode. Dat blijkt uit onderzoek van The Journal of Advertising en ook Marketing Tribune schreef er al over. Zij bestudeerden eerdere recessies en toonden aan dat bedrijven die meer investeerden in marketing tijdens een recessie, na afloop opmerkelijk meer succes hadden. Denk dan niet alleen aan bestaande klanten en leads, maar juist ook aan brand awareness, wat zorgt voor continuïteit op de lange termijn. Daar heb je nu juist behoefte aan.

 

Leef mee, blijf top-of-mind

Iedereen staat onder druk, ook jouw relaties zitten in een snelkookpan waarin ze veel ad hoc beslissen. Laat jij niks van je horen, dan denken ze simpelweg niet meer aan je. Daarom is het nu bij uitstek belangrijk om te blijven communiceren. Hou contact met klanten, leveranciers en partners. Vraag simpelweg hoe het bij hen gaat. Leef mee, benadruk dat je samen in hetzelfde schuitje zit. Trekt de markt straks weer aan, dan weten je relaties dat ze op jou kunnen bouwen. Je was er immers voor hen, ook in tijden van crisis.

Andere middelen, andere boodschap

In deze intensieve tijden verandert de wereld snel. Grote kans dat het mediagedrag van je doelgroep compleet veranderd is. Pas daarom je gekozen strategie aan, zet vooral kanalen in die zich al bewezen hebben, zoals e-mail, public relations en social media. Dan weet je dat je investering je doelgroep bereikt. En ook wat hen interesseert, is vandaag heel anders dan voor de crisis. Luister dus goed waar je klanten zich nu druk om maken en pas je boodschap daarop aan. Zo blijf je ook nu van waarde voor je relaties, zo blijf je met hen in verbinding.

 

Mindshift: denk vanuit potentieel

Wanneer een organisatie denkt vanuit kosten, bestaat het risico dat marketing en pr-activiteiten zomaar worden geschrapt. Daarom is het juist nu cruciaal om resultaat inzichtelijk te maken. Zorg dat je werk en dat van partners meetbaar is en toon de waarde van je inspanningen, door bijvoorbeeld brand awareness zichtbaar te maken via mediawaarde. En druk vooral het aantal marketing qualified leads dat sales ontvangt uit in harde getallen, en bereken hoe deze converteren tot klanten. Dat zorgt ervoor dat de organisatie vooral de potentie ziet, en niet meer alleen de kosten.

 

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.