Content, daar draait het om als je thought leader wilt zijn. Veel organisaties denken dan direct aan interviews en leadgenererende whitepapers, maar de blog is minstens zo krachtig. Want naast dat een blog traffic levert naar je website en zorgt voor betere SEO, is het een ideaal middel om je expertise te etaleren en je visie te tonen. Zo bied je de potentiële klant relevante en waardevolle inhoud waarmee hij en passant kennis maakt met de deskundigheid van jouw bedrijf.

Niks ten nadele van whitepapers hoor, dat blijft een fantastisch middel om je expertise te tonen. Maar de drempel om zo’n omvangrijk en verdiepend stuk te lezen is best hoog. Daarvoor moet je mensen eerst prikkelen om zich bij jou te oriënteren. Bij dat prikkelen kan het genoemde interview van waarde zijn, maar het is niet eenvoudig om journalisten voor jou te interesseren en zij hebben de touwtjes in handen. Bepaal je – net als ik – liever zelf wanneer en wat er geschreven wordt? Een blog biedt je alle vrijheid!

Wat is een zakelijke blog precies?

Een zakelijke blog is een kort artikel – een tot anderhalve A4 – geschreven door iemand van jouw bedrijf waarin hij of zij kennis deelt. Er wordt bijvoorbeeld een onderwerp in uitgelegd, duiding gegeven aan een ontwikkeling of een persoonlijke visie gegeven op de nabije toekomst. Dat mag verhalend zijn, humoristisch of feitelijk, zolang de lezer er maar beter van wordt. Zo’n blog kun je publiceren op je eigen website en social media, maar ook veel externe media zijn erin geïnteresseerd. De grote winst is dat de auteur en jouw bedrijf al snel worden gezien als deskundig. Waarna een potentiële klant geneigd is om wél dat whitepaper te gaan lezen.

Goed van start met zakelijk bloggen

  1. Allereerst moet je interne experts vinden die hun naam aan blogs willen verbinden. Schrijfvaardigheid is geen criterium, daar kun jij ze prima mee helpen, maar ze moeten wel een mening hebben over hun vakgebied. Wanneer ze wel kunnen schrijven is dat een mooie bonus.
  2. Vervolgens kun je hen aan inspiratie helpen met een contentkalender. Dat kun je zo groot en klein maken als je wilt, maar zo’n kalender is in feite niks meer dan een aantal onderwerpen die verbonden zijn aan momenten in het jaar. Zit je in financiële dienstverlening dan is Prinsjesdag of het einde van het boekjaar een goed aanknopingspunt. Bedenk wat voor jou relevante momenten en onderwerpen zijn waar je op in kunt spelen.
  3. Spreek af wie waarover schrijft zodat de auteur zich eigenaar voelt, en vermeld dit in de contentkalender. Pas op dat je de experts niet een x aantal blogs ten doel stelt, want dan verdwijnt het schrijfplezier als sneeuw voor de zon. Wat juist goed helpt is de beoogde schrijvers faciliteren met enkele sterke voorbeeldblogs. En met informatie over de doelgroep, zodat ze weten wat er speelt en waar behoefte aan is. Vooral het inleven in de doelgroep maakt een blog succesvol, blijkt uit onderzoek van Content Marketing Institute.

Tips

Het ene moment is een blog zo geschreven en het volgende moment kost het meer moeite om tot een mooi stuk content te komen. Tot slot een paar tips om succesvolle blogs te realiseren.

  • Sluit aan op de actualiteit
  • Vertel het verhaal van tevreden klanten
  • Hoe gaat het er achter de schermen aan toe?
  • Wie zijn de mensen achter je bedrijf?
  • Gebruik zoekwoorden waarop je graag gevonden wilt worden
  • Wees niet commercieel, je blog is geen direct sales kanaal
  • Blog regelmatig, oefening baart kunst
Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.