Hoe goed ken jij jouw klant? Vraag jezelf dat eens af. Het kennen van je klant lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Vaak denk je jouw eigen klant te kennen, maar heb je toch een vertekend beeld of denk je teveel richting jouw product of dienst. Daarnaast heeft waarschijnlijk iedereen in jouw organisatie een andere mening. Vraag maar eens twee medewerkers van verschillende afdelingen om jouw klant te omschrijven, die omschrijving komt zelden overeen.

We hebben het al vaker aangedragen: stel buyer personas op van je klanten. Een buyer persona is een uitgebreide beschrijving van jouw ideale klant, het type klant waar je er graag meer van wilt hebben. Op deze manier maak je makkelijk inzichtelijk wie je klant is, waar hij mee worstelt, welke behoeftes hij heeft en welke doelen hij nastreeft voor zichzelf en de organisatie waarin hij werkzaam is. Kent Leo de CEO het Financiële Dagblad uit zijn hoofd? Dan is dat een belangrijk medium. Heeft Mark Marketing moeite met social media? Speel hier dan op in. Probeer in de huid van je klant te kruipen en te denken zoals diegene doet.

Dit is best een klus. Om het voor jezelf wat makkelijker (en vooral leuker) te maken, kun je de buyer personas visueel maken. Geef bijvoorbeeld een naam aan je buyer personas, of zoek wat afbeeldingen bij elkaar. Er is nog nooit iemand slechter geworden van een leuke mindmap. Wees creatief! Desnoods verzin je een complete bio, als jij en jouw team de klant er maar beter door begrijpen. Het klinkt misschien gek, maar het gaat je zeker helpen om inzicht te krijgen in de klant.

Let wel dat je ook hier niet verzandt in jouw gedachtes en jouw idee van de klant. Betrek medewerkers uit verschillende afdelingen van je organisatie in het proces en laat iedereen zijn mening geven. Iedereen heeft een andere kijk op de zaak en tenslotte kom je samen tot een completer beeld.

Meer weten over waarom je buyer personas moet opstellen? Lees hier ons whitepaper Meetbaar Marketingsucces met Engagement Hacking.

Neil

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.