Cshutterstock_303306602ompetenties ontwikkel je met de jaren. Klinkt logisch, toch? In veel gevallen is dit inderdaad waar. Zo was ik als klein kind blij als ik de woorden aap, noot en mies kon spellen. Nu schud ik met gemak woorden als dactyloscoperen, xysticus khasiensis en oruza bipunctata uit de mouw. Okay, deze woorden ken ik ook pas sinds enkele seconden en komen rechtstreeks van Wikipedia. Daar kom ik later nog op terug. Het punt dat ik wil maken is dat ervaring over het algemeen resulteert in verbeterde competenties. Over het algemeen zeg ik, want in tegenstelling tot de meeste competenties lijkt creativiteit juist met de jaren af te nemen.

Creativiteit

Hoe ouder wij worden, des te meer regeltjes en hokjes wij in onze hersenen creëren. Binnen deze hokjes lijken wij ons automatisch te bewegen. Alles wat niet strookt met die regeltjes en hokjes brengt risico’s met zich mee en dat willen we voorkomen. Nu wil ik niet in de schoenen van Dick Swaab gaan staan en de lezer gaan uitleggen hoe het brein werkt. Daar weet ik vrij weinig vanaf. Wel heb ik enkele eenvoudige tools die je kunnen helpen om net zo creatief te zijn als toen je een kleuter was.

Creatieve oefeningen

Recentelijk mocht ik samen met Lisanne een masterclass geven aan onze collega’s, waarin wij als doel hadden een creatieve impuls te geven aan onze brainstormsessies. Aan de hand van een eigen klantencase hebben wij de volgende oefeningen ingezet om de creativiteit in ons team een boost te geven.

1. Random woord

Deze oefening werkt als volgt: Je noemt een random woord en vervolgens noem je direct een woord dat totaal niks met het woord ervoor te maken heeft. Bijvoorbeeld: appel – vulkaan – voetbal etc. Zo ga je oneindig door. Dit kan je in je eentje doen, maar je kunt er ook een spelvorm van maken door het met een collega te oefenen. Klinkt makkelijk, maar probeer het maar eens. Door dit frequent te oefenen ontwikkel je de competentie om random oplossingen te bedenken voor creatieve uitdagingen. Kortom, het helpt ‘outside the box’ te denken, om maar even een cliché erbij te halen.

2. Willekeurige Wiki

Voor deze tool wil ik graag terugkomen op mijn dure woorden uit de inleiding. De willekeurige wiki oefening was bij ons erg succesvol. Het idee is dat je met de opdracht van de brainstorm in je achterhoofd naar Wikipedia gaat en daar op ‘willekeurige pagina’ klikt. Vervolgens moet je de informatie op die willekeurige pagina op een bepaalde manier linken aan jouw opdracht. In ons geval moesten wij een PR-event bedenken voor één van onze klanten. Na het klikken op willekeurige pagina kom je bijvoorbeeld op Oruza bipunctata. Direct vallen de woorden vlinder en uilen mij op. Bij vlinder denk ik direct aan een vlindertuin. Bij uilen aan het feit dat zij hun nek bijna helemaal kunnen draaien. Om dit te linken aan een PR-event zou je kunnen denken aan een event in de vlindertuin van Artis. Waarbij je het event met een 360º video livestreamt op social media. Nog niet genoeg ideeën? Klik dan weer verder naar de volgende willekeurige pagina en voor je het weet heb je een prachtig idee op papier staan!

3. Tegenovergesteld denken

Door tegenovergesteld te brainstormen kan je ook creatieve oplossingen verzinnen. Stel dat je bijvoorbeeld een arbeidsmarktcommunicatieplan wilt opstellen om nieuwe werknemers aan te trekken. Wat zouden potentiële werknemers nu juist verschrikkelijk vinden? Geen bedrijfsuitjes, een slechte werksfeer, geen uitdaging, een slechte lunch etc. Door dit te bedenken kan je het ook heel eenvoudig omdraaien en heb je binnen no-time een lijst met aspecten waar je aandacht aan moet besteden. Zodra je weet waar potentiële werknemers naar op zoek zijn, kan je hier focus op leggen in jouw communicatie naar buiten toe. Via een werken bij-pagina kan je bijvoorbeeld blogs of vlogs tonen waarop je redenen deelt om bij jouw bedrijf te werken, zoals Laura en Tessie hebben gedaan voor Marcommit.

Omarm kinderlijke eenvoud

Probeer deze oefeningen eens uit bij jouw volgende brainstorm en je zult zien dat creatief denken net zo eenvoudig kan zijn als de woorden aap, noot en mies. Gooi de hokjes en regeltjes overboord en omarm kinderlijke eenvoud!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.