IoT IT-voerIT is de branche waar het in gebeurt. We zitten volop in de digitale transformatie en de ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Dat maakt schrijven over IT voor mij interessant. Er is immers altijd een nieuwe technologie waarover ik meer leer en over kan schrijven. Zo was 2017 het jaar van blockchain, artificial intelligence, security en IoT. Ingewikkelde termen? Het valt reuze mee, dankzij deze blog kun je tijdens de kerst ook je oma uitleggen wat deze nieuwe technologieën voor ons consumenten gaan betekenen.

Blockchain is here to stay

Er is in 2017 ontzettend veel geschreven over blockchain. Niet alleen de IT-wereld is er vol van, ook de consument hoort er steeds meer over en krijgt ermee te maken. Processen gaan sneller, omdat ze geautomatiseerd worden. In een blockchain kunnen afspraken ingevoerd worden waardoor eigendom via technologie zonder tussenkomst van mensen kan worden overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor je huis. Niet alleen het afsluiten kan zonder het spreken van een mens of adviseur. Ook het melden van een schade, bijvoorbeeld als er een storm is geweest en de dakpannen van het dak gewaaid zijn, kan zonder tussenkomst van een derde. Blockchain controleert vervolgens voor de verzekering of de storm er inderdaad geweest is en of je aan de voorwaarden voldoet. Binnen een dag krijg je het geld uitgekeerd. Geen onnodig getouwtrek en veel contact met je verzekeringsmaatschappij, alles gebeurt, dankzij blockchain, geautomatiseerd.

Artificial intelligence

Ook krijgen we steeds meer te maken met artificial intelligence. Gosse schreef er al eerder over in deze blog. Slimme zelflerende algoritmes (rekenformules) weten straks steeds beter de juiste snaar te raken. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een chatbot. Een geautomatiseerde klantenservice medewerker die vragen via chat beantwoordt. Vaak wordt door de consument gedacht: weer zo een chatbot die er niets van snapt. Maar ze gaan echt beter worden, immers ze leren van hun fouten. Artificial intelligence gaat organisaties helpen om ook echt persoonlijke aanbiedingen te doen gebaseerd op dingen die je eerder gekocht hebt bijvoorbeeld. Niet meer zoals dat nu gaat met remarketing: de schoenen die je net hebt aangeschaft, zie je namelijk keer op keer weer voorbij komen op het internet.

IoT

Nog zo een buzzword: Internet of Things. Veel consumenten realiseren het zich niet, maar door met je telefoon de lampen of tv te bedienen maak je er al gebruik van. Steeds meer apparaten kunnen met elkaar communiceren. Ikzelf kijk vooral uit naar het moment dat je alleen nog maar koelkasten kunt kopen die zelf bedenken dat iets bijna op is. Heerlijk lijkt me dat! Maar als alle apparaten met elkaar communiceren moet het wel goed beveiligd worden. Security was in 2017 – en zal dat nog heel wat jaren blijven – ook een belangrijk onderwerp van gesprek.

Security

Omdat ik er zelf veel over schrijf, zie ik ook veel hacks bij bedrijven voorbij komen. Als consumenten zijn we ons er lang niet altijd bewust van wat bedrijven met onze gegevens doen of hoe veilig ze zijn opgeslagen. Om onder andere hier bewust van te worden en inzicht in te krijgen gaat per mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Als consument is het goed om stil te staan bij het feit aan wie je jouw data geeft en hoe je jezelf kunt beveiligen tegen bijvoorbeeld hacks. Je lijkt misschien op het eerste oog niet interessant voor hackers, maar ook met jouw paspoort of creditcardgegevens kunnen ze fraude plegen.

Deze onderwerpen waren niet alleen in 2017 onderwerp van gesprek, ook in 2018 blijven deze zaken aandacht vragen. Als consument en PR-consultant voor IT-klanten wacht ik met smart op al deze ontwikkelingen. Om nieuwe dingen te leren en er over te schrijven. Als consumenten gaan we door deze nieuwe technologieën steeds meer tijd besparen. Zodat er tijd over blijft voor wat echt belangrijk is: persoonlijk contact. Zoals bijvoorbeeld het kerstdiner waar je gezellig met oma kan kletsen over al deze nieuwe ontwikkelingen en je haar gelijk kunt beloven dat je in het nieuwe jaar meer tijd overhoudt om haar te bezoeken.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.