Ongeveer zes jaar geleden downloadde ik de app Instagram. Ik hoorde dat ik met deze app heel gemakkelijk foto’s kon bewerken en dat vond ik ideaal. De foto’s die ik namelijk op Facebook plaatste, moesten natuurlijk eerst voorzien worden van een Earlybird, X-Pro II of Valencia-filter. Op dat moment had ik nog geen idee dat Instagram zélf een sociaal medium was. Hier kwam snel verandering in. Ik begon het echt leuk te vinden om een stukje van mijn leven te delen op dit platform én om de merken en bedrijven te volgen die ik interessant vind. Nu, zes jaar later, is Instagram mijn favoriete social media-kanaal en is het platform bij veel organisaties onderdeel van hun marketing- en communicatiestrategie. Maar hoe zorg je er als organisatie voor dat je – na het aanmaken van een account – daadwerkelijk volgers en engagement krijgt? Ik geef je zes tips!

1. Focus spocus

De eerste stap naar engagement is een duidelijke focus. Bepaal voorafgaand wie jouw doelroep is en welk verhaal je wil vertellen – jouw pagina is de homepage van je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld klanten inspireren of juist medewerkers aantrekken? Door focus aan te brengen, weten de volgers wat ze kunnen verwachten. Dit laat je terugkomen in de foto’s (kies bijvoorbeeld voor een bepaalde filter), maar ook in je bio. Zorg ervoor dat volgers kunnen zien wie je als organisatie bent, wat je doet en via welke #hashtags je te volgen bent. Op basis van deze tekst beslissen potentiële volgers vaak of ze je willen volgen of niet.

Instagram feed

De instagram feed van Ikea ter inspiratie

2. De eerste indruk maak je maar één keer

De kwaliteit van je berichten is van onschatbare waarde. De eerste indruk maak je immers maar één keer en je hebt slechts een paar seconden om de aandacht van je volgers te krijgen. Zorg dus voor foto’s en video’s van hoge kwaliteit, bewaar de focus en wees creatief. Daarnaast zorgt een bepaalde stijl voor herkenning in de feed van de volgers, dus kies een thema welke past bij jouw organisatie.

3. Regelmatige content is de sleutel

Je hoeft echt niet de hele dag bezig te zijn met jouw Instagram-feed, maar zorg er wel voor dat er regelmatig nieuwe content in de feed óf op Insta Stories te zien is. Plan bijvoorbeeld een keer per week een moment om de contentkalender te vullen met posts, rubrieken en belangrijke gebeurtenissen. Bepaal welke content je wanneer plaatst en houd je aan de planning. Met een app als ‘Later’ kun je de berichten zelfs inplannen, dit bespaart tijd. Houd daarnaast wel rekening met onverwachte gebeurtenissen: inspelen op de actualiteiten is ook op social media heel waardevol.

4. Engage verstandig: gebruik #hashtags, like en reageer

Gebruik #hashtags die interessant zijn voor je beoogde publiek en volg deze (ja, je kunt ook #hashtags volgen!). Zoek daarnaast Instagram-accounts op die onder jouw doelgroep vallen en die een vergelijkbare focus als jouw bedrijf hebben. Like de berichten en zet er relevante comments onder. Zo kom je bij jouw publiek onder de aandacht en vergroot je de kans om gevolgd te worden.

5. Meten is weten

Instagram heeft een handige tool om te checken hoe goed jouw berichten het doen. Haal hier de learnings uit en post berichten die vergelijkbaar zijn met je topberichten. Deze berichten vinden je volgers het leukst en levert meer engagement op!

En vergeet niet…

…te reageren op comments.
…een vraag te stellen in de post om reacties uit te lokken.
…je Insta Stories te gebruiken om een mening te peilen, je locatie te delen of te laten zien waar je nu mee bezig bent.
…te checken wie je volgers zijn.
…de gulden snede toe te passen (fotocompositie die perfect in harmonie is).
…sociaal te zijn! Instagram is immers een sociaal medium.
deze blog van Debbie te checken over meer engagement op Twitter.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.