video_b2bHet gebruik van video’s op social media is hot. Mariëlle schreef in haar blog dat je hier als B2B-organisatie ook niet meer omheen kunt. Dankzij smartphones en gratis montageprogramma’s kan iedereen eenvoudig video’s maken. Niets staat je meer in de weg om je social-kanalen hiermee te verrijken. Of toch wel? Want waar moet je al die video’s over maken? Hopelijk heb je na het lezen van deze vijf VIDEO-uitgangspunten genoeg inspiratie!

 

Vloggen: kijkje achter de schermen

Je kunt tegenwoordig niet meer door je social media timeline scrollen zonder een vlog tegen te komen. Ook binnen B2B zie je steeds meer bedrijven die vloggen. Het is dé manier om een kijkje achter de schermen te geven. Een vlog is een stuk levendiger dan een foto en leent zich daarom heel goed voor een personal touch op social-kanalen. Denk hierbij aan verjaardagen of successen vieren, nieuwe medewerkers introduceren of creatieve brainstormsessies. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Tips:

 • Gebruik een selfiestick voor het creëren van mooi en stabiel beeld.
 • Zorg voor afwisseling door verschillende collega’s te laten vloggen.
 • Maak contact met je volgers door in de camera te kijken.

Inspireren: aantrekkelijk werkgeverschap

Als organisatie is het niet alleen belangrijk om aandacht te besteden aan je producten of diensten, maar ook aan je werkgeversmerk. Voor werkzoekenden zijn social media ideaal om de sfeer van een organisatie te proeven. Met video’s inspireer je deze mensen om bij je te komen werken. Daarnaast is het een mooie manier om andere organisaties te inspireren op het gebied van aantrekkelijk werkgeverschap.

Tips:

 • Laat medewerkers hun ervaringen delen.
 • Houd het transparant door open en eerlijke informatie te delen.
 • Geef concrete voorbeelden waarom je vindt dat jouw organisatie een aantrekkelijke werkgever is.

Demo: producten of diensten promoten

Bij een demo denk je al snel aan een productvideo. Ideaal om producten te promoten. Maar wat als je geen producten aanbiedt, maar diensten? Ook dan is video geschikt om je doelgroep kennis te laten maken met je diensten. Met video’s voeg je op een subtiele manier een beetje commercie toe aan je social-kanalen door te laten zien welke producten of diensten je aanbiedt. Voorkom wel dat het teveel ‘wij van wc-eend’ wordt.

Tips:

 • Interview een expert uit je organisatie. Dit komt minder commercieel over.
 • Maak duidelijk in welke behoefte jullie product of dienst voorziet.
 • Geef altijd een paar voordelen van ieder product of iedere dienst.

E-learning: kennis delen

Kennis delen is vaak een van de doelstellingen van social media. Dit kan via een blog of een whitepaper, maar ook video’s zijn hiervoor geschikt. Het kijken van een e-learning is immers een stuk gemakkelijker dan het lezen van hele lappen tekst. Ook creëer je op deze manier makkelijk deelbare content. Bovendien laat je zien dat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen.

Tips:

 • Gebruik infographics of grafieken om je learnings te verhelderen.
 • Haal inspiratie uit fouten die je zelf hebt gemaakt, want daar haal je vaak belangrijke lessen uit.
 • Deel niet meer dan twee of drie learnings in één video, anders haken kijkers af.

Onderzoek: bouwen aan thought leadership

Cijfers zijn dé manier om te laten zien dat je weet wat er speelt in de markt. Een video leent zich goed om onderzoeksresultaten te delen. Het is niet alleen overzichtelijk, maar ook nog eens een stuk minder wollig dan grafieken en tabellen op papier. Op deze manier bouw je bovendien aan je thought leadership positie. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze whitepaper ‘Met je kop op de covers’.

whitepaper_thought_leadership

Tips:

 • Geef interessante of verrassende takeaways mee aan je kijkers.
 • Koppel onderzoeksresultaten aan actualiteiten voor meer relevantie.
 • Zorg dat tabellen, grafieken of infographics voor zich spreken.

Zo, nu heb je vijf keer inspiratie om een video te maken. Geen smoesjes meer! Ga vooral lekker veel oefenen. Video’s maken is namelijk ontzettend leuk. Probeer van alles uit en ontdek wat goed bij jouw organisatie past.

Heb je behoefte aan tips en tricks over filmen met je smartphone? Wij bieden samen met Geertje Algera een B2B-vlogworkshop aan, waarin haar technische kennis en onze B2B-kennis samenkomen.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.