Highlights van 20 jaar Marcommit (3): OutSystems Charity Challenge
Wegens ons twintigjarige bestaan nemen we jullie de komende tijd mee in 20 jaar PR en marketing in B2B IT, tech en HR. In het derde deel van deze serie staat de OutSystems Challenge Week centraal, een verhaal over hoe we een commerciële boodschap in de media kregen. OutSystems biedt een low-code-platform voor het bouwen van applicaties. Dit stelt organisaties in staat snel te innoveren en klanten optimale ervaringen te bieden. Een mooie propositie, natuurlijk, maar ook een zeer commerciële boodschap. Waarom zou een journalist dat aannemen, of sterker nog, erover schrijven? De pers is niet geïnteresseerd in halleluja-verhalen over producten en is daarom – terecht – sceptisch als ze dergelijke verhalen ontvangen zonder een stevig stukje bewijslast. Hoe zorg je er dan als Marcommit toch voor dat de pers over het product van OutSystems schrijft en je voor hen free publicity realiseert?
Door het te laten zien! Dat is precies wat we hebben gedaan: we hebben de innovatiekracht die het OutSystems-platform mogelijk maakt in beeld gebracht. Door de pers uit te nodigen om te komen kijken hoe OutSystems samen met partner Phact, binnen één week een nieuwe applicatie ontwikkelde voor het goede doel Make-A-Wish. Make-A-Wish Nederland vervult wensen van kinderen met een ernstige, soms levensbedreigende ziekte. Het goede doel heeft zich als doel gesteld om het meest digitale goede doel van Nederland te worden. Deze kinderen gebruiken vaak mobiele devices en Make-A-Wish wilde daarom een applicatie om wenskinderen meer te betrekken in de zogenaamde Wish Journey. Hiermee kunnen ze de voorbereidingen van hun wens dagelijks volgen én vrienden en familie betrekken. Een ideale situatie voor OutSystems om de kracht van het low-code-platform te demonstreren.
En dus gingen OutSystems en Phact samen belangeloos de uitdaging aan: binnen vijf werkdagen een volledig werkende Wish Journey-applicatie ontwikkelen. Een donderdagmiddag in september werd het moment van de waarheid. Op locatie bij Make-A-Wish waren alle betrokken partijen aanwezig: Phact, OutSystems, Make-A-Wish én een aantal wenskinderen. Eén van de voordelen van het OutSystems-platform is dat gebruikers eenvoudig feedback kunnen geven op de applicaties, waarna dit snel kan worden verwerkt. De wenskinderen waren die dag aanwezig om live feedback te geven op het ontwikkelproces. Met onze vroegtijdige perslobby bij IT-vakbladen zorgden we er voor dat journalisten van AG Connect, IDG en ICT/Magazine aanwezig waren om verslag te doen van de challenge. Zo gaven we journalisten de kans om mee te kijken hoe het proces van een applicatie bouwen in zijn werk gaat én hoe snel dit kan gaan. En we gaven ze de mogelijkheid om alle partijen te interviewen.
Zowel AG Connect, Computerworld als ICT/Magazine schreven op basis van deze dag een mooi verslag over de ontwikkelde applicatie en hoe deze tot stand is gekomen met het OutSystems-platform. Ook CustomerTalk interviewde directeur Hanneke Verburg over de ambities van Make-A-Wish om het meest digitale goede doel te worden. Het verhaal van het ambitieuze Make-A-Wish stond in deze campagne centraal, maar OutSystems vormde de motor. De snelle ontwikkeling die het low-code-platform mogelijk maakt gaf journalisten de mogelijkheid achter de schermen mee te kijken hoe Make-A-Wish haar ambitie waarmaakte. Twee weken na de persdag hebben we, om de campagne af te sluiten, een persbericht verzonden over de ontwikkelde applicatie. Uiteindelijk hebben we 900.000 lezers bereikt en zijn de artikelen ruim 50 keer gedeeld op social media. Een prachtig resultaat.
In de IT-branche zijn case studies een graag geziene gast. Ze geven gedetailleerd aan hoe een organisatie een IT-vraagstuk heeft aangepakt met een bepaalde oplossing. Dit geeft antwoord op de vraag of een oplossing of dienst ook voor jou geschikt is. Vaak worden dit soort cases kant en klaar aangeboden bij de pers en gepubliceerd. In dit geval hebben we het anders aangepakt en er iets extra’s aan toegevoegd. We hebben een aantal IT-vakbladen al vroeg in het proces betrokken en ze het ontwikkelproces van dichtbij laten meemaken. Een vrij unieke kans die ze met beide handen aangrepen.
Dit was alweer de derde case in de reeks van twintig Marcommit-cases. Houd onze website en social media-kanalen in de gaten voor de volgende. Heb jij ook een verhaal dat bekend moet worden bij een groot publiek, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Neem contact op!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.