Dit jaar bestaat Marcommit alweer 20 jaar. Reden voor ons om eens in de schatkist van 20 jaar PR en marketing te duiken. De komende tijd delen we twintig cases uit onze rijke historie. Vandaag zetten we in deel 2 Emma in de spotlight: de medewerker van de toekomst waarmee Fellowes Neerlands’ kantoorhonden met de neus op de feiten drukte. Als er niet drastisch iets verandert aan de werkhouding en voorzieningen van kantoormedewerkers leidt dat tot bochels, een gele huid, rode ogen en meer lichamelijke problemen. Een nijpend probleem dat Fellowes met Emma (bijna) letterlijk tot leven bracht.

Wetenschap, creativiteit én een beetje schokeffect

Fellowes stelde in samenwerking met een gedragswetenschapper, futuroloog en een expertpanel een rapport op over de impact van onze huidige werkgewoonten op onze gezondheid in de toekomst. Deze bevindingen zijn tot leven gebracht in de vorm van Emma, de kantoormedewerker van de toekomst. Emma is een wassenbeeld dat laat zien hoe het menselijk lichaam verandert als we ergonomie niet serieus nemen en onze manier van werken niet veranderen. Bloeddoorlopen ogen, vocht in haar benen en een enorme bochel, een schokkend beeld dat je aan het denken zet. In deze campagne combineert Fellowes wetenschappelijke inzichten met creativiteit en een schokeffect om zo resultaat te boeken.

Emma gaat het land door

Fellowes wilde met Emma haar landelijke bekendheid een boost geven. Het doel van de campagne was om zoveel mogelijk Nederlanders met een kantoorbaan te bereiken. Middels Emma moest bewustzijn worden gecreëerd voor de toekomstige risico’s van het huidige werkklimaat op kantoor. Daarnaast was het van belang dat er bekendheid rondom het merk Fellowes ontstond en dat er continu een link zou worden gelegd tussen Emma en het merk. Met beperkte beschikbare financiële middelen, namelijk een PR-budget van €9.000, ging Marcommit aan de slag met het maken van een plan. Het was zaak dat er slim gebruik werd gemaakt van het budget in de campagneperiode september 2019 tot en met december 2019.

Strategie

Om zo veel mogelijk aandacht te genereren voor Emma, maken we gebruik van het bestaande onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk. We maken een vertaalslag naar de situatie op de Nederlandse markt. Met de onderzoeksresultaten als aanleiding creëren we middels PR zichtbaarheid op de Nederlandse markt. Om de boodschap te doen beklijven, is het van belang dat deze veelvuldig herhaald wordt. Daarnaast moet Emma naar Nederland worden gehaald en beschikbaar zijn voor journalisten op een vastgelegd moment. Dit leidt tot een drietrapsraket waarin we Emma inzetten om zichtbaarheid te creëren, data gebruiken voor bewijsvoering en tenslotte het geheel toelichten met woordvoering van experts.

Tactieken

Een onderzoek naar lichamelijke klachten door het werk onder 1.016 Nederlandse respondenten met een kantoorbaan was voer voor een tweetal persberichten. Eén ter introductie van Emma en het onderzoek en een tweede bericht waarin dieper op het onderzoek werd ingegaan. Zo bleek bijvoorbeeld dat de helft (50%) van de Nederlanders die in loondienst werkt en een kantoorfunctie bekleedt, wel eens lichamelijke klachten door het werk heeft (gehad). Door twee persberichten te versturen, verlengden we het PR-moment rondom Emma en het effect van de werkplek op de gezondheid.

Vervolgens werkten we toe naar 18 november, de datum waarop Emma groots gelanceerd ging worden in Nederland. Een uitgebreide perslobby bij landelijke media ging hieraan vooraf. Journalisten van landelijke media kregen alvast informatie over Emma, het eerste persbericht en de onderzoeksresultaten onder embargo. Daarnaast gaven we ze de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de woordvoerders en om Emma te ontmoeten. Op deze dag waren alle woordvoerders op één locatie om journalisten te woord te staan. Als vierde en laatste stap, stuurden we de persberichten uit. De dag na het persevenement vond de distributie van het persbericht ter introductie van Emma plaats. Het volgende bericht werd ruim twee weken later uitgestuurd, waarin opnieuw Emma onder de aandacht werd gebracht in combinatie met verdiepende onderzoeksresultaten over lichamelijke klachten door kantoorwerk.

Kwantitatieve resultaten

Wij wisten het al, maar Emma bleek geboren om in de spotlights te staan. De PR-activiteiten resulteerden in een enorm aantal van 127 publicaties, met een bereik van ruim 6 miljoen mensen. Er was veel aandacht voor Emma op landelijk niveau. Ze verscheen in het Algemeen DagbladTrouwde Volkskrant en op NU.nl. Ook MetroRadio 2, Editie NL en Hart van Nederland lieten Emma niet onopgemerkt voorbij gaan. En als klapper op de vuurpijl was Emma te gast in het komische tv-programma Even Tot Hier. Ook vakpers besteedde volop aandacht aan Emma, waaronder Management Team, PW en F-Facts. De totale mediawaarde van de publicaties telt op tot ruim €500.000. En ook op social media ging Emma als een lopend vuurtje rond.

Maatschappelijke relevantie voor meer zichtbaarheid

De campagne was dus een groot succes. Wat kunnen we daarvan leren? Ten eerste toont Emma aan dat het loont om te investeren in gedegen onderzoek naar een maatschappelijk belangrijk thema, namelijk kantoorwerk en de fysieke ongemakken die dit veroorzaakt. Door deze onderzoeksresultaten vervolgens daadwerkelijk tot leven te brengen in de vorm van Emma, wordt het geheel veel tastbaarder. Dat zorgt ervoor dat mensen gaan praten over Emma, dat mensen elkaar aanspreken op hun zithouding en dat bijna alle grote media over Emma schrijven. Zo heeft Fellowes het als leverancier van kantoorproducten voor een beter, gezonder leven voor elkaar gekregen om het belang van goede ergonomie bij een enorm publiek onder de aandacht te brengen. En daar zijn we trots op!

Dit was alweer de tweede case in de reeks van twintig Marcommit-cases. Houd onze website en social media-kanalen in de gaten voor de volgende in de reeks. Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op!

 

 

 

 

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.