Tien weken per jaar zit ik elke maandagavond tandenknarsend voor de tv. De telefoon gaat op stil en de computer gaat uit. Samen met mij zijn er miljoenen kijkers over de hele wereld die elk jaar diezelfde kinderlijke spanning voelen. Waarvoor? Het nieuwe seizoen van Game of Thrones.

Voor wie de laatste jaren onder een (social) media steen leefde: Game of Thrones (GoT) is een Amerikaanse fantasyserie waarbij zeven koninkrijken op het continent Westeros de strijd met elkaar aangaan om de macht van de troon. Klinkt simpel, maar het is een meesterlijk doordacht en complex verhaal met honderden personages, onuitspreekbare namen, grotere en kleine verhaallijnen die dwars door elkaar heenlopen en hoofdpersonages die zonder aankondiging koelbloedig worden afgeslacht. Je snapt het: ik ben fan.
Tien afleveringen in tien weken en dan moeten de Game of Thrones-fans tien maanden wachten tot het volgende seizoen. En dat doen we met plezier. Hoe zorg je ervoor dat je kijkers het hele jaar blijven uitkijken naar het nieuwe seizoen en op het moment supreme ook daadwerkelijk gaan kijken?

Content = king
Het succes van de serie is te danken aan verschillende zaken. Allereerst: content is king. Bekende acteurs, mooie locaties en goede regisseurs zijn niet alles. Het ijzersterke script is goed doordacht, blijft trouw aan de sfeer van de serie en heeft geen enkel los schroefje. De personages zijn daarnaast echt personen. Met één blik weet de kijker precies wat het personage denkt.

Give them what they want
Kijkers willen geen verandering, maar als dit dan toch moet gebeuren (een hele familie die wordt uitgemoord tijdens een huwelijk), geef de kijkers dan iets terug wat ze nog belangrijker vinden. Voorbeeld?  De dood van de sadistische en manipulatieve koning Joffrey Baratheon. Hoewel er werd gerouwd om het verlies van de eerdergenoemde familie, was de dood van Joffrey het meer dan waard.
Voor de première van het vierde seizoen kwamen fans uit 123 landen tezamen (van Antarctica tot El Salvador tot Irak) in het Nieuw Zeelandse Auckland om een standbeeld van koning Joffrey gezamenlijk van zijn sokkel te trekken. De stunt ging via #bringdowntheking viral.

Voed discussies op fora
Game of Thrones is gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin. Gebaseerd, want halverwege het recent afgelopen vijfde seizoen laten de makers de boeken los en weet dus niemand -inclusief de diehard fans- wat er gaat gebeuren. Dit leidt tot miljoenen fora die volstaan met voorspellingen, spoilers, samenzweringen en heftige discussies. Dit wordt gedeeld via alle social media kanalen, met trending topics en miljoenen views als resultaat.

Sing!
Een titelsong kan jaren nadat de serie op televisie was, nieuwe kijkers trekken of herinneringen ophalen. Denk hierbij aan ‘I’ll Be There For You’ van de Rembrandts. Ik hoef niet toe te lichten om welke serie het gaat, je ziet direct zes vrienden in een fontein rondspringen.
Game of Thrones heeft ook zo’n thema te pakken. ‘A Song of Ice and Fire’ duurt ongeveer anderhalve minuut, wordt nooit verkort en de bijbehorende illustraties wonnen zelfs een Emmy award. Het nummer is daarnaast door vele bands gecoverd, van ska-versies, tot death-metal tot een parodie in South Park. Een groot aantal wereldartiesten hadden daarnaast mini-bijrolletjes. Gary Lightbody (zanger Snow Patrol), Will Champion (drummer Coldplay) en het Ijslandse Sigur Ros traden allemaal op in de serie.

Catchy
Elk ‘huis’ in Game of Thrones heeft zijn eigen slogan en daar zijn er een aantal zo sterk van, dat ze ook in het dagelijks leven worden gebruikt. Ik kijk er ontzettend tegen op dat ik op het moment van schrijven, nog tien maanden moet wachten op seizoen 6. Zoals ‘huis Stark’ in dit geval zou zeggen: Winter is Coming. Gelukkig kan ik dit leed met medekijkers over de hele wereld delen.

Binnenkort lees je in ‘Het PR-succes van Game of Thrones: deel 2’ meer over trouw blijven aan je merk.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.