Herhaling zorgt voor ijzersterke PR
‘De kracht van herhaling’. Het is een spreuk waar volgens Google voornamelijk marketeers regelmatig mee toveren. Men zegt namelijk dat wanneer je wilt dat mensen je boodschap onthouden, je hem moet herhalen. Net als marketeers geloof ik sterk in de kracht van herhaling, zeker ook voor PR. Want in mijn werk zie ik het regelmatig: herhaling leidt tot groot mediasucces. In deze blog leg ik je middels drie voorbeelden uit waarom herhaling leidt tot ijzersterke PR.
Grotere naamsbekendheid leidt tot meer betrouwbaarheid
Hoe vaker je een goed verhaal van iemand hoort, hoe betrouwbaarder je de informatie van diegene vindt. Dat geldt voor je ouders, die je al jarenlang informatie met je delen, maar ook voor je partner of een vriend of vriendin. Zo werkt het ook met PR. We zien dat de klanten waarvoor wij al langer PR doen, meer publiciteit behalen. Door ieder jaar opnieuw de pers te benaderen met hun bedrijf (herhaling 😉) en een bepaalde expertise, werken we aan de brand awareness en brand salience. Brand salience betekent dat mensen aan jouw merk denken op het moment dat ze tot een bepaalde aankoop overgaan. Door een merk te koppelen aan een bepaald onderwerp waarover het merk veel expertise bezit wordt er memory link, een associatie, opgebouwd. Die associaties hebben ook betrekking tot vertrouwen. Zo groeit met de de naamsbekendheid, ook de betrouwbaarheid van het merk.
Herhaaldelijk uitvoeren van PR-onderzoek
De groei van de betrouwbaarheid is essentieel wanneer we werken met onderzoeksresultaten. We voeren regelmatig een onderzoek uit over een onderwerp passend bij de klant. Journalisten zijn namelijk dol op cijfers, zeker als dat iets zegt over de maatschappij als geheel, en publiceren hier dus graag over. Maar daarvoor is de betrouwbaarheid van de cijfers wel essentieel. En daarin zien we duidelijk: hoe vaker wij een specifiek onderzoek opnieuw uitvoeren, hoe betrouwbaarder de media het onderzoek vindt en dus hoe meer ze erover publiceren. Zo bewijzen de drie voorbeelden hieronder.
ROVC – TechBarometer
Al sinds 2017 voert technisch opleider ROVC jaarlijks de TechBarometer uit. De TechBarometer is een onderzoek voor meer inzicht in marktontwikkelingen, HR- en opleidingstrends binnen de technische sector. Dankzij de herhaling weten journalisten wat ze van het onderzoek kunnen verwachten en hechten ze meer waarde aan de resultaten: zij zien het onderzoek, en daarmee ROVC, als dé bron die de status van de technische branche weergeeft. Dat leidt tot de beste publicaties: in 2019 sprak ROVC onder andere met Trouw en de vakbladen WinmagPro en Bouw en Uitvoering.
Onguard – FinTech Barometer
Eind 2016 is Onguard gefuseerd met Credit Tools. Na de fusie met Credit Tools sloeg Onguard een nieuwe weg in. Binnen de branche hadden credit management en Onguard een onopvallend en verouderd imago. De wens ontstond om een omslag te maken naar hip fintech-bedrijf. In 2018 creëerde Marcommit daarvoor de ‘FinTech Barometer 2018’-campagne. Een campagne die inhaakt op zeer actuele topics in de branche, zoals blockchain, artificial intelligence en robotisering. Inmiddels is het 2021 en voeren we dit onderzoek dit jaar voor de vierde keer op rij uit om de thought leadership positie van Onguard te behouden. Ieder jaar weer staan financiële media zoals CMweb, Financieel Management.nl en Executive Finance te springen om de resultaten en de vergelijking te maken met de jaren ervoor.
ISBW – Het Nationaal Management Onderzoek
Het Nationaal Management Onderzoek van ISBW is pas twee keer uitgevoerd, maar ook daar zien we nu al de kracht van herhaling. Het onderzoek is in 2019 door Marcommit geïnitieerd om de reputatie van ISBW als dé specialist op het gebied van managementopleidingen te onderstrepen. Het onderzoek gaat over de huidige manager en wensen en behoeften ten aanzien van de manager. Dit brede thema maakt het aantrekkelijk voor het grote publiek, wat het een mediageniek onderwerp maakt. In 2019 publiceerde bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad, RTL Z en Radio 538 er al over. In 2020 schreven het Algemeen Dagblad en RTL er opnieuw over, en het lijstje is nu ook uitgebreid met interviews en publicaties op onder andere Radio 1, De Ondernemer, en MT/Sprout. Journalisten wisten vanuit vorig jaar wat het onderzoek inhield en dat het interessante feiten zou bevatten. Oftewel: de kracht van herhaling heeft zijn werk gedaan.
Zullen we samen in herhaling vallen?
Naast dat deze onderzoeken steeds meer publicaties kregen, droeg de herhaling ervan ook bij aan het creëren van een onderscheidend merk. Alle drie de merken worden door de herhaling steeds sterker gekoppeld aan het onderwerp van het onderzoek. Zo zorgen we ervoor dat bepaalde onderwerpen steeds meer geassocieerd worden aan onze klanten. Managers? ISBW! Technische branche? ROVC! Naast onderzoek kun je als bedrijf natuurlijk werken met andere terugkerende PR-middelen. Denk aan een analyse van bepaalde cijfers aan het begin van ieder kwartaal of een jaarlijks terugkerend evenement. Er zijn vele opties en wij bedenken die graag voor je. Dus: zullen we samen in herhaling vallen?
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.