Goed nieuws is geen nieuws
Tijdens mijn recente reis in Myanmar was ik verbaasd toen ik verschillende (Engelstalige) kranten las. Van artikelen over studenten die de beste scholen kunnen kiezen die passen bij hun behoeften, tot mooie verhalen over peasants day en felicitaties aan regeringen van landen die hun jubilea vieren. Allemaal positieve berichtgeving, duidelijk nog steeds mede opgezet door de huidige regering. En dat terwijl de persvrijheid in het land zich aardig begint te ontwikkelen. Wat mij betreft één van de weinig verbeterpunten van dit land, maar wellicht kunnen we ook nog wat van ze leren?
Magisch Myanmar
Myanmar is een land waar na 50 jaar dictatuur een flinke transformatie aan het plaatsvinden is. Naast dat toeristen welkom zijn en er betrekkingen met andere landen onderhouden kunnen worden, wordt ook de censuur verlicht. De raad van censors werd in augustus 2012 opgeheven en in april 2013 kregen zestien dagbladen een vergunning om te verschijnen, waaronder een krant van de partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi. In de kiosken en door verkopers langs de weg worden momenteel dagbladen als Myanmar Freedom, Global New Light of Myanmar en the Yangon Times verkocht. Toch is het duidelijk dat de regering zich blijft bemoeien met de journalistiek en dat vele kranten nog moeten wennen aan deze plotselinge vrijheid, gezien het schoolkrant-gehalte dat nog van sommige kranten afdruipt.
Negatief Nederland
Gelukkig hebben wij in Nederland niet te maken met een toeziend oog van de regering. De vorm van nieuwsvoorziening kunnen we toevoegen aan het lijstje van alle grote verschillen tussen Myanmar en ons eigen kikkerlandje. Wij Nederlanders hanteren namelijk een duidelijke ongeschreven regel: positief nieuws is geen nieuws. Je leest immers nooit over een festival dat vlekkeloos is verlopen, over een debat waarin ministers bijzonder snel tot besluitvorming over zijn gegaan, of over een afgerond project waarbij winst is gemaakt. Voor onze klanten is het soms lastig om een ‘negatieve’ insteek te communiceren in bijvoorbeeld een persbericht. Als kop gebruiken we bijvoorbeeld niet ‘80% van de organisaties hebben hun IT-security goed geregeld’, nee interessanter is juist die andere 20 procent: ‘Een vijfde van de organisaties heeft IT-security niet op orde’. Daar trekken we meer aandacht mee!
Wat is nieuws?
Het benadrukken van het negatieve is een manier om te zorgen dat een persbericht zoveel mogelijk overgenomen wordt. Zo stelt ook Wikipedia dat één van de kenmerken waar nieuws aan moet voldoen, de volgende is: “er is sprake van ophef, conflict, spanning, emotie (dood, drama, verderf, verontwaardiging).” In tegenstelling tot Myanmar, is negativiteit in Nederland dus bijna een garantie voor publiciteit.
Happiness
Eigenlijk is het af en toe wel jammer dat we niet wat meer de nieuwsinsteek van dit Aziatische land hanteren. Interessant feit is namelijk: Myanmar staat altijd erg hoog in de lijsten wanneer we het hebben over Gross National Happiness. Zou dit daar iets mee te maken hebben? Misschien kunnen we toch nog iets van die positieve insteek leren. Het wordt er dan in ieder geval wel een stuk vrolijker op.
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.