Genuanceerd is alles saai
Alles? Dat is natuurlijk overdreven, maar ook deze kop was met nuance een stuk minder prikkelend geweest. Het is vrij simpel: in de wildernis van alle mensen en bedrijven die communiceren, is het een uitdaging om als organisatie op te vallen. Dus, neem je nooit stelling, dan is de kans groot dat je in de menigte verdwijnt. Daarom is het zaak om op zoek te gaan naar hetgeen dat jouw organisatie onderscheidt van andere bedrijven. Of het nu gaat om een visie op een niche of een controversiële mening. Want geloof mij: als IT-dienstverlener zeggen dat de digitale transformatie belangrijk is voor iedere organisatie, daar ga je de wedstrijd niet mee winnen. Maar waarmee dan wel?
Sla een willekeurige krant open of open een nieuwswebsite en je zult geconfronteerd worden met een flinke reeks aan prikkelende artikelkoppen. En lees jij niet stiekem ook het liefst de opiniepagina van bijvoorbeeld de Volkskrant? Ik in ieder geval wel. Ik smul ervan als iemand een mening uit die indruist tegen de mening die het meest gedragen wordt door de maatschappij. Neem bijvoorbeeld alle onrust rondom TikTok van de afgelopen weken. De app lag onder vuur omdat er data werd verzameld van gebruikers die vervolgens naar China werd verstuurd. De column ‘Is TikTok zoveel gevaarlijker dan Facebook of Whatsapp?’ van Peter de Waard trok direct mijn aandacht. Hij vergelijkt in dit stuk TikTok met onder andere het bonusprogramma van Albert Heijn. Een gewaagde zet, want zoveel kritiek er op TikTok was, zo erg zweren de meeste Nederlanders juist bij de bonuskaart.
Stelling nemen, een algemeen geloof in twijfel trekken of een mening uiten over een actueel thema kan spannend zijn. De kans is namelijk groot dat er gereageerd wordt en niet iedereen zal het met je eens zijn. Toch is het uiten van een standpunt een mooie manier om te laten zien waar je voor staat en om het gesprek te openen. En dan ontstaat er vervolgens vanzelf de ruimte om de nodige nuance aan te brengen.
Ter inspiratie een paar voorbeelden van mooie publicaties van onze klanten, waarin zij hun standpunt op een duidelijke en scherpe manier uiten:
Regelmatig worden datacenters neergezet als grote stroomslurpers, zo ook recent in Het Financieele Dagblad (FD). De krant kopte “Datacenters drukken andere grootverbruikers van het stroomnet af”. Alex Bik, CTO bij BIT, is het hier volstrekt mee oneens en stelde in een reactie op dit artikel dat datacenters juist de ideale stroomverbruiker zijn. Het artikel: https://fd.nl/ondernemen/1350628/wij-zijn-een-ideale-stroomgebruiker
Ook securityspecialist Bastiaan Bakker, werkzaam bij Motiv, uit zijn mening in het FD. In dit artikel is Bakker stellig: security is een vitale infrastructuur. Dat betekent dat securityspecialisten in het geval van een lockdown moeten kunnen uitrukken om systemen snel up and running te krijgen als dit nodig is, zonder straf of beperking. Waarom? Omdat volgens hem een crisis vreselijke dingen naar boven kan halen in de mens en daardoor onder andere cyberaanvallen op de loer liggen. Het opiniestuk: https://fd.nl/opinie/1339383/bescherming-tegen-hackers-is-ook-een-vitale-infrastructuur
Ook in de vakpers worden opiniestukken graag gelezen. Michel van Leeuwen, gerechtsdeurwaarder en directeur bij Flanderijn, uit zijn mening over coulancemaatregelen in het coronatijdperk. Hij ziet hier geen oplossing in, maar eerder een verergering van geldproblemen op de lange termijn. En dat toekomstbeeld steekt hij niet onder stoelen of banken, maar zet hij scherp op papier. Het opiniestuk: https://executivefinance.nl/2020/07/te-coulant-leidt-tot-onnodige-financiele-problemen/
Moet je dan dus maar stelling nemen, alleen om de media te halen? Nee, zeker niet. Want natuurlijk is niet alles genuanceerd saai en is ook niet alles zwart/wit. Toch maakt een prikkelende kop op z’n tijd het leven wel een stuk interessanter. Dus wanneer je als bedrijf of als professional een sterke mening, een interessant inzicht of een opvallend feit in handen hebt, zorg dan dat je die uit. En als PR-professionals benutten we dit natuurlijk ook maar al te graag!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.