Herken je dit: je kunt (redelijk) goed schrijven, maakt leuke dingen mee en bent creatief. De ideale mix voor het starten van een eigen blog. Over jezelf of het bedrijf waar je werkt, de opties zijn eindeloos. Sinds ik bij Marcommit werk kom ik dagelijks in aanraking met het lezen, schrijven en beoordelen van blogs. Leuk hoor, een blog, maar hoe pak je het aan om ermee te beginnen? Het vinden van een onderwerp kan behoorlijk lastig zijn. Zelfs bij Marcommit lopen wij hier wel eens tegenaan, ondanks dat wij wekelijks blogs produceren voor onszelf en onze klanten. Hopelijk kan ik je aan de hand van deze drie tips helpen dit dilemma op te lossen!

Writing_block

Tip 1: Unique Selling Point(s)

Zeker als je een blog wilt beginnen over jezelf, kom je er al gauw achter dat het toch lastig is om over jezelf te zeggen waar jouw ‘unique selling point’ in zit. Misschien ben je wel helemaal gek op katten, maar is je buurvrouw van drie hoog achter dit ook. Is dit dan speciaal genoeg om over te schrijven? Het antwoord: ja! De manier waarop jij voor je katten zorgt, waar je liefde voor katten is begonnen en hoe je ze fotografeert kan allemaal onderscheidend zijn en dus een goede reden om jouw visie over dit onderwerp te delen.

Tip 2: You never walk alone

De tweede tip: vraag het je omgeving! Zij kunnen jou goed vertellen wat echt bij je past en wat hen opvalt over jou als persoon. Voor een bedrijfsblog geldt hetzelfde: vraag om input van je collega’s. Ook al ben jij degene die de blogs gaat bedenken en uitwerken is het fijn om te sparren en een duwtje in de juiste richting te krijgen.
Analyseer de sterke punten en keymessages en binnen no time heb je een blogonderwerp.

Tip 3: Maak het specifiek

Ontspan, je schrijft een blog, geen wetenschappelijk artikel. Een blog is bedoeld om op een laagdrempelige manier meer te weten te komen over het onderwerp waar je over schrijft. Zorg ervoor dat je niet te langdradig bent en teveel sub-onderwerpen aanhaalt. Een handige manier om dit te doen is door gebruik te maken van de trechtermethode. Spreek de lezer op een enthousiaste manier aan en wees scherp. Hoe meer jij je persoonlijke touch toevoegt, hoe beter.

Uiteindelijk zal je zonder ervaring toch ergens moeten beginnen en dit geldt ook voor het schrijven van je blog. Ik hoop dat je aan de hand van mijn tips dat duwtje in de rug hebt gekregen om te beginnen. Mocht je nog niet zeker genoeg zijn en wil je met ons sparren? Bij Marcommit bieden we een blogworkshop aan voor jou en je collega’s!

 

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.