Marcommit is meer dan alleen Marcommit. Ons bureau maakt namelijk onderdeel uit van meerdere netwerken: waaronder het ION-netwerk, PRWA en de WIN PR Group. Voor verschillende internationale klanten werken wij als de hub-agency of werken we samen met PR-partners uit het netwerk. Dat het heel leerzaam is om onze partners te ontmoeten, ontdekten we al toen Panama PR bij ons op bezoek was in Nederland. Het werd tijd om onze partnerbureaus Fortis PR, WhiteOaks, Noesis en Omega uit het WIN PR Group-netwerk nog beter te leren kennen en elkaar te inspireren in Polen. Samen met Mariëlle en Marianne ging ik daarom naar Warschau. Daar werden we ondergedompeld in de wereld van storytelling en op die reis neem ik jullie graag mee.

It’s all about storytelling

Iedereen kent verhalen en vertelt ze ook. Denk maar aan het verhaal van Roodkapje. Hoe ze door het bos wandelt, gegrepen wordt door de wolf en uiteindelijk gered wordt door de jager. Goede verhalen zoals die van Roodkapje worden keer op keer verteld. Onze hersenen houden namelijk van de patronen die bijvoorbeeld in sprookjes voorkomen. Deze verhalen zorgen er voor dat we niet teveel na hoeven te denken. Het meest bekende patroon is de heldenreis. Een held gaat op reis, meestal met een doel. Hij overwint enkele obstakels en keert wijzer terug.

De corporate story

Ook voor organisaties wordt het steeds belangrijker om verhalen te vertellen. Storytelling maakt abstracte zaken namelijk concreet en begrijpelijk. Bovendien zorgt het ervoor dat de boodschap beklijft. Een sterke corporate story bestaat uit vijf ingrediënten:
Een moraal, een menselijke held, een conflict, emoties en, niet onbelangrijk, een viral-element. Deze komen allemaal aan bod.

Een moraal

Ieder verhaal moet een moraal hebben. Dat is de reden dat we luisteren. Wat het moraal in een sprookje is, is de boodschap in een corporate story. Welke boodschap wil je als organisatie overbrengen? Voordat je begint aan een story is het daarom heel belangrijk de key message te bepalen. Let er wel op dat deze authentiek is.

Een menselijke held

Ieder sprookje heeft een held. Ook het verhaal van jouw organisatie heeft een hoofdrolspeler nodig. Dit kan de oprichter zijn, een klant of een medewerker. Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs, hij is de held in het Apple-verhaal. Producten en diensten kunnen geen hoofdrolspelers zijn, maar wel middelen om de held de obstakels te laten overwinnen.

Een conflict

Het derde ingrediënt is een conflict, het obstakel dat de held moet overwinnen. Voor marketingprofessionals is dit het moeilijkste om te bedenken. We houden niet van het woord probleem en praten liever over oplossingen. Toch mag het conflict niet ontbreken, want ons brein vindt verhalen zonder obstakels saai. Onze held moet ergens falen. Ook in bijvoorbeeld klantcases is dit het geval, want mensen lezen graag over uitdagingen van anderen. Bovendien maakt dit het verhaal geloofwaardiger.

Emoties

Niet alleen in sprookjes, maar ook in sterke corporate stories zitten emoties. Het is vaak spannend om deze te verwerken in een verhaal, maar emoties hebben een positief effect op de verkoop. Het is dus belangrijk niet alleen feiten in het verhaal te verwerken, maar ook emotie. Denk goed na over welke emoties bij jouw organisatie en merk passen en verwerk deze in jouw verhaal.

Viral

Verhalen worden verteld als ze een moraal, held, conflict en emoties bevatten. Maar ze worden continu herhaald als ze passen bij de doelgroep en makkelijk te vertellen zijn. Uiteindelijk is dat wat je als organisatie wil, dat je verhaal verteld wordt en viral gaat. Dankzij social media zijn er legio manieren om een goed verhaal viral te laten gaan. Een goede storyteller denkt altijd na over hoe social media in het voordeel van de organisatie kan werken en wat de community aanspreekt en motiveert. Het is dus vaak zo dat jouw verhaal per doelgroep en medium verschilt.

Wil jij als organisatie ook je verhaal vertellen? En heb je hierbij hulp nodig? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.