5 juli is het de Internationale Dag van de Workaholics. Maar hoe zit het eigenlijk met de workaholics van Nederland? De landelijke cijfers vanuit het CBS omtrent burn-outs en arbeidsproductiviteit kunnen ons preciesvertellen welke provincies vol zitten met deze (iets-te-)harde werkers. Pro Contact analyseerde de cijfers en zag een verrassende uitkomst.

Onverwachte hotspots
De meeste burn-outs komen in Nederland niet alleen voor in de Randstad. Juist ook de drie uiterste punten van Nederland: Zeeland, Limburg en Groningen kampen met hoge cijfers als het om burn-outs gaat. En hoewel in de Randstad een stijging in de arbeidsproductiviteit te zien is, tonen de statistieken voor de drie uiterste punten juist het tegenovergestelde resultaat: de arbeidsproductiviteit daalt, maar het hoge niveau aan burn-outs houdt stand.

Uitgebrande jongeren
Hoewel burn-outs vaak gelinkt worden met een wat oudere leeftijdsgroep, komen ze ook steeds vaker voor onder jongeren. Zo waren er in 2018 in Zeeland relatief veel jongeren met een burnout: 15% van de jonge werknemers in de provincie had er last van (bron: Omroep Zeeland, 2018). Maar als de arbeidsproductiviteit alleen maar daalt, waar komen deze klachten dan vandaan?

Gebrek aan zelfvertrouwen
De klachten blijken vaak niet zo zeer gerelateerd te zijn aan de (hoeveelheid aan) werkzaamheden binnen een baan. Vooral tijdelijke contracten zorgen ervoor dat starters zich elke dag moeten bewijzen, wat veel druk meebrengt. Volgens het artikel dragen ook factoren als uiterlijk en persoonlijkheid bij aan het torenhoge verwachtings- en dus ook stressniveau.

Willem Bos, creatief directeur van Pro Contact: “Op basis van deze CBS gegevens blijkt de groep jonge werkenden gevoelig voor een burn-out door met name sociale druk alsook de onzekerheid van flexibele of kortlopende contracten. Wij adviseren onze klanten daarom ook te werken met vaste contracten. Je wordt hiermee bovendien aantrekkelijker als werkgever.”

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Bronnen: CBS, Rabobank, Omroep Zeeland
https://ruudmeulenberg.nl/burn-out/aantal-burnout-gevallen-per-regio/
https://economie.rabobank.com/publicaties/2019/mei/economische-verschillen-tussen-nederlandse-provincies/

Share this article
Op zoek naar meer persberichten?

Hieronder vind je de twee meest recente persberichten.