We hebben de Ster Gouden Loeki voor de beste reclame, maar ook de Loden Leeuw voor de slechtste reclame. Er zijn van die tv-spotjes die je raken, maar meer waar je niet snel genoeg bij kan wegzappen. Dit heb ik ook vaak bij advertenties. Sommige zijn grappig en slaan aan, andere doen stof opwaaien in heel Nederland (bijvoorbeeld de bloemkooladvertentie van New York Pizza) en andere ben je zo weer vergeten. In de PR zijn we altijd op zoek naar gratis publiciteit, maar dit is ook te verkrijgen door een initiële investering in het kopen van een advertentie. Wanneer je dan uit een onverwachte hoek weet te komen, ben je gegarandeerd the talk of the town. In de media en in de maatschappij.

Eén voor allen, allen voor één
Een perfect voorbeeld van zo’n onverwachte advertentie is die van Albert Heijn tijdens de Pride. De supermarktwereld is onderhevig aan concurrentie, maar de AH wist de aandacht van het publiek op een positieve manier te trekken. De grutter stond stil bij het idee van de Pride: liefde is liefde. Het maakt niet uit of je op mannen, vrouwen of beiden valt – iedereen is gelijkwaardig. En daar speelde de Albert Heijn slim op in. Rond de Pride-locatie schitterden abri’s met winkelmandjes in alle kleuren van de regenboog met daarbij de tekst: we zijn stapel op jullie. Hierbij gebruikten ze niet enkel hun eigen mandje, maar ook die van al hun concurrenten. Daarnaast werd op hun social media kanalen uitgebreid geadverteerd. Een mooie manier om te laten zien dat iedereen erbij hoort én vooral een slimme manier om de maximale aandacht uit je advertentie te halen.

Verkoop eens wat anders
Maar ook zonder een ongewone samenwerking kan een bedrijf zich buiten de gebaande paden begeven en een andere invalshoek kiezen. Zo ook IKEA. Zij stapten tijdelijk af van hun corebusiness en ontwikkelden een zwangerschapstest. Vrouwen die vermoedden zwanger te zijn konden op een papieren advertentie plassen. Om daarbij hun eigen producten nog wel in de spotlight te zetten, zorgde een positief resultaat ervoor dat je korting op een wieg van het bedrijf kreeg. Of een medewerker vervolgens ook het positieve resultaat moest controleren, vraag ik me af. Met deze actie genereerde de IKEA veel media-aandacht. Van Metro België tot VMT nieuws, het was een hot item. Een mooi voorbeeld van hoe paid en earned media resultaat hand in hand kunnen gaan.

Het is dus tijd om creatief na te denken over advertenties. Gebruik concurrenten, ga de samenwerking aan met een onverwachte partij of ontwikkel iets dat net buiten je comfortzone ligt. Een advertentie met een knipoog kan veel PR-waarde hebben en kan helpen om op een positieve manier de aandacht op te eisen. Kunnen we je ondersteunen in een creatieve campagne waarbij we paid en earned media hand in hand laten gaan? Stuur dan een mailtje naar sales@marcommit.nl.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.