De Golden World Awards for Excellence in Public Relations 2019, ofwel de jaarlijkse prijs van de IPRA (International Public Relations Association) … Een hele mond vol en waarschijnlijk reden voor Adformatie om de prijzen ook wel de Oscars van de PR te noemen. Klinkt als een prijs die je wel zou willen winnen toch? Het is ons gelukt! Slechts twee andere Nederlandse bureaus kunnen dit jaar deze ‘Oscar’ aan het lijstje van gewonnen awards toevoegen. Ster in dit verhaal is Lightspeed. Met de Meet the Chef campagne is het ons gelukt om internationale erkenning te verkrijgen voor de behaalde PR-resultaten. In deze blog vertel ik je wat de geheime ingrediënten zijn.

 

Eerst even een korte uitleg over het winnende recept. Lightspeed heeft als missie om onafhankelijke horecaondernemers vooruit te helpen en ervoor te zorgen dat zij hun passie voor het horecavak optimaal kunnen laten floreren. Om deze missie te bereiken, levert het bedrijf een cloudgebaseerd kassasysteem speciaal voor de horeca. De uitdaging? Op korte termijn de naamsbekendheid in de Nederlandse horecabranche vergroten en op de lange termijn meer leads genereren. Die uitdaging zijn we aangegaan met de Meet the Chef campagne waarin een zesdelige online documentaire reeks over de passie en het werk van zes topchefs centraal staat. Dit is waarom:

Geheim ingrediënt 1: een goed verhaal

Lightspeed is ervan overtuigd dat achter elk succesvol restaurantconcept iemand staat met een waanzinnige passie en toewijding. Precies om die reden vindt Lightspeed het belangrijk om dat vakmanschap te ondersteunen en te laten zien wat er allemaal achter het runnen van zo’n restaurant schuilgaat. De videoserie heeft dan ook als doel om de unieke verhalen achter de Nederlandse horecatop op een visueel krachtige manier te vertellen en de passie achter dit vakmanschap te tonen. De video’s, die zowel inhoudelijk als esthetisch ijzersterk zijn, verkochten zichzelf en werden flink ‘geliked’ en ‘geshared’.

Geheim ingrediënt 2: meeliften op wat hot is

Wat de campagne ijzersterk maakt, is dat we met het verhaal van de chefs konden meeliften op de trend van de afgelopen jaren: food. Foodbloggers schieten als paddenstoelen uit de grond, chef-koks waren nooit zo bekend en kookprogramma’s als Chef’s Table en Masterchef doen het supergoed. Door de campagne juist om de chefs te laten draaien – en niet om de randvoorwaarden van het runnen van een zaak – koos Lightspeed voor een ‘hot’ verhaal, zonder afbreuk te doen aan hun missie en visie. Daarnaast organiseerden we een première in de bioscoop van het hippe SOHO House in Amsterdam. Zowel de zes chefs als influencers en pers waren daar aanwezig, wat het maakte tot een uniek evenement waar maar al te graag over werd geschreven.

Geheim ingrediënt 3: alles draait om timing

Net als bij de meeste winnende recepten, draaide binnen de campagne alles om perfecte timing. Zo werd de trailer van de serie, waarin iedereen een sneakpeak kreeg van zes video’s, een dag voor de uitreiking van de Michelinsterren online gezet. Media en influencers schreven al uitgebreid over chef-koks en hun restaurants en voor hen was deze serie een welkome aanvulling op hun content. Daarnaast was het lot ons ook gunstig gezind: een van de chefs, Menno Post, kreeg ster voor zijn zaak Olivijn. Een mooie boost voor de aandacht naar de serie.

Een snufje timing, een grammetje trends en een flinke scheut van het goede verhaal hebben ervoor gezorgd dat we met deze case de internationale jury konden imponeren. Wat we niet mogen vergeten te benoemen is de samenwerking tussen de chef en de souschef. Dankzij de soepele samenwerking tussen ons team en het team van Lightspeed is de kwaliteit van de receptuur van de campagne naar sterrenniveau gestegen. Beiden hebben we onze specialiteit ingezet en dat heeft geresulteerd in iets lekkers. Héél lekker.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.