Een goed persbericht: niet zo makkelijk als je zou denken
Hoewel de coronacrisis veel negatieve kanten met zich meebrengt, zijn er ook wat lichtpunten in deze tijd. De natuur kan zich weer herstellen, de kanalen in Venetië zijn nog nooit zo helder geweest, er staan bijna geen files meer en er is meer begrip voor elkaar. Ook worden er op dagelijkse basis fantastische initiatieven opgestart en veel bedrijven maken hier onderdeel van uit. Uiteraard om de maatschappij te helpen, en zo’n initiatief verdient ook wel wat media aandacht. Maar hoe pak je dat aan?
Nieuws over een nieuw initiatief, product of dienst kan het beste onder de aandacht worden gebracht door middel van een persbericht. Een persbericht is een van de krachtigste middelen om jouw bedrijfsnieuws te communiceren naar de markt. Of jouw persbericht een succes wordt, hangt echter van veel verschillende factoren af. Stuur je het nieuws naar de juiste journalisten? Heeft jouw bedrijf al relevante persrelaties opgebouwd? Is jouw persbericht op de juiste manier geschreven? En op welke manier verstuur jij het persbericht? Kortom: veel aspecten om rekening mee te houden. In deze blog leg ik uit waarom dat nog niet zo eenvoudig is als je zou denken.
Zonder de juiste opbouw is een persbericht gedoemd te mislukken. Een persbericht moet direct de aandacht grijpen en deze ook vasthouden. Ga daarvoor eerst na wat het belangrijkste nieuws is dat je wil delen. Verplaats je daarbij altijd in de positie van de journalist. Waarom is het nieuws interessant voor zijn of haar lezers? Wat is de nieuwswaarde? Zorg dat je dat goed voor ogen hebt. Het kan immers zo zijn dat de journalist maar tijd heeft om één alinea te lezen. Journalisten worden overladen met onduidelijke persberichten waar ze geen touw aan vast kunnen knopen. Niet gek dat ze vaak na één of twee zinnen al afhaken, dus.
Het succes van een persbericht staat of valt met een goede perslijst. Deze lijst bevat alle relevante media en de bijbehorende journalisten en freelancers. Bijna alle redacties beschikken ook over een algemeen redactiemailadres. Dit is in veel gevallen een vergaarbak waar iedereen nieuws naartoe stuurt. Dat is precies de reden waarom het opbouwen van persoonlijke persrelaties zo belangrijk is. Als je eenmaal beschikt over die relaties, is de kans dat een journalist jouw nieuws gaat publiceren vele malen groter. Het is heel onverstandig om met hagel te schieten, dat schaadt jouw reputatie. En vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Daarom verdiepen wij ons in de media en de journalisten waarmee we contact hebben. We weten waar ze over schrijven, wat ze bezig houdt en stemmen ons nieuws hierop af.
Het persbericht en de perslijst zijn klaar, nu is het tijd om het persbericht te versturen. Ook daarbij is het belangrijk om dat op de juiste manier te doen. De ontvanger moet in één oogopslag kunnen zien wat het nieuws is en zo min mogelijk handelingen uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat we op de privacy van journalisten letten en niet een hele trits e-mailadressen in het CC-veld gooien. Tenslotte is een goeie timing van groot belang, je wil immers wel dat jouw nieuws nog voordat de krant naar de drukker gaat wordt ontvangen. Kortom, ook de vorm en manier van verzending bepalen voor een groot deel het succes van jouw persbericht.
Dus, denk jij na het lezen van deze blog dat jouw persbericht nog wel een kritisch oog kan gebruiken? Of wil je jouw PR-strategie naar een hoger niveau brengen? Af en toe nieuws delen met de markt is goed, maar dit gaat zeker niet het verschil maken als je kijkt naar zaken als naamsbekendheid, thought leadership en kennisdeling. Dus kun jij hulp gebruiken bij je PR-strategie? Of wil je advies? Wij helpen je graag om met jouw nieuws het maximale succes te behalen. Of je nu jouw persbericht door ons wil laten schrijven of samen een volledige strategie wilt ontwikkelen; bij ons ben je met ieder PR-vraagstuk aan het juiste adres. Neem contact met ons op via sales@marcommit.nl
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.