Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook ik ben stiekem meer tijd kwijt aan het scrollen door feeds van LinkedIn, Instagram of Facebook dan dat ik eigenlijk zou willen. Hoewel sociale media natuurlijk veel privé gebruikt worden, valt er ook zakelijk enorm veel winst te behalen. Sterker nog, sociale media mogen niet meer ontbreken in jouw huidige marketing- en pr-plan. Maar daadwerkelijk succes behalen op de socials is lastiger dan het lijkt. Hierbij daarom een aantal tips om je op weg te helpen.

Meten is weten

Waar de ene organisatie online telkens weer de juiste snaar weet te raken, blijft succes bij de ander uit. Daarom is het allereerst belangrijk om te weten waar je staat. Wie behoort tot je doelgroep, wat zijn hun interesses en weten zij jou al te vinden? Post je al regelmatig, of begin je net? Als je dit weet, is de volgende stap om KPI’s te koppelen aan je doelstelling(en). Dit gaat verder dan het aantal vind-ik-leuks of volgers; sociale media kan veel meer bereiken dan dat. Denk bijvoorbeeld aan het engagement of sentiment op je pagina’s om zo je autoriteitspositie te versterken, meer leads te genereren of een duurzame relatie met je doelgroep op te bouwen.

Investeer in content

Lukraak af en toe wat posten gaat niet resulteren in het gewenste succes. Een contentstrategie wel. Denk na over hoe jij relevante én onderscheidende content gaat creëren en maak een contentkalender voor houvast en overzicht. Een mogelijke strategie om aan te houden is de 3-2-1-strategie. Hierbij volg je het principe dat je voor elke salesgerelateerde post die je plaatst, twee industriegerelateerde posts en drie cultuurgerelateerde posts online zet. Bij industriegerelateerde posts kun je denken aan interessante artikelen of ontwikkelingen in de markt en bij cultuurgerelateerde posts licht je bijvoorbeeld leuke HR-gerelateerde zaken uit, of prestaties waar je trots op bent. Blijf wel altijd dicht bij jezelf. Jouw content moet aansluiten bij jóuw doelgroep en bedrijfsdoelstellingen. Wat bij een ander werkt, is geen garantie voor succes.

Zet je medewerkers in

Vergeet tot slot je medewerkers niet! Met hun eigen netwerk zijn zij een belangrijke troef voor het behalen van zakelijk succes op sociale media. Zorg daarom dat zij betrokken zijn bij de bedrijfspagina en stimuleer ze om actief te zijn. Staat jouw bedrijf bijvoorbeeld al vermeld op het persoonlijke profiel van iedere medewerker? En liken en delen zij regelmatig content die jij plaatst? Dit zijn allemaal zaken die niet alleen het bereik en de interactie van jouw bedrijfspagina vergroten, maar ook het vertrouwen in je merk verhogen. We nemen nu eenmaal eerder iets aan van mensen dan van bedrijven of merken. Bovendien is medewerkersbetrokkenheid een goede manier om het algoritme van LinkedIn, dat content van persoonlijke accounts interessanter vindt dan corporate accounts, te omzeilen.

Vallen en opstaan

Volgers en likes die door het dak vliegen, enorm bereik en torenhoog engagement. Dat klinkt voor iedere marketing- of communicatieprofessional als muziek in de oren. Maar deze successen komen, zeker op bedrijfspagina’s, niet zomaar aanwaaien. Blijf daarom proberen en evalueren. Geef niet op als direct resultaat uitblijft, want de aanhouder wint 😉 Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan staan wij bij Marcommit natuurlijk graag voor je klaar.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.