Dilemma op dinsdag: ongecontroleerd nieuws snel, of gecheckt nieuws langzaam?
Hoeveel medailles gaan we binnenslepen? Wanneer staat de eerste wedstrijd van ‘onze’ Dafne op het programma? Nederland is volledig in de ban van de Olympische Spelen. Behalve ik. Ik ben niet geïnteresseerd in sport op televisie. Het boeit me simpelweg niet. Totdat er interessante dingen gebeuren in relatie tot mijn vak. Afgelopen weekend was dit het geval: een zware valpartij trof Annemiek van Vleuten. En de social media ging los.
Annemiek van Vleuten is een naam waar ik tot gisteren nog nooit van gehoord had. Ik had haar gegund dat ik haar naam had leren kennen als één van de winnaars van een gouden plak. Dit mocht echter niet zo zijn. Zondag, rond de klok van negen vulde mijn tijdlijn van Twitter zich met foto’s, filmpjes en speculatieve teksten over haar ongelukkige val, waardoor haar kansen op dit goud verkeken waren. Een snelle zoektocht laat zien dat er in de minuut van 21:08, 824 tweets werden geplaatst over Van Vleuten. Officiële informatie over de gezondheid van Van Vleuten bleef echter uit.
@xCHOCOxPANDAx versus Wikipedia
Totdat er een tweet verscheen van account @xCHOCOxPANDAx. Hierin werd geschreven dat ze bij bewustzijn was volgens lokale media. Dit bericht werd direct 236 geretweet, al was de bron nog onduidelijk.
Niet iedereen kwam hetzelfde nieuws ter ore. Wat er vervolgens gebeurde is dat Wikipedia haar dood verklaarde, op verschillende pagina’s in verschillende talen. Nu weten we gelukkig allemaal dat deze informatie totaal niet klopte. Maar toch was het zo dat deze veel gebruikte, levende encyclopedie dit shockerende, onjuiste nieuws bracht.
Nieuws dilemma
Dit zette mij aan het denken, kwalitatieve journalistiek kan de snelle social media niet bijbenen. Het is immers niet mogelijk om het nieuws bij verschillende bronnen te checken, voordat het al (ongecontroleerd) op social media staat. Wat wil je liever? Iets langer in het ongewisse zijn en wel correcte informatie ontvangen? Of direct op de hoogte worden gebracht met het risico dat de informatie volkomen onjuist is?
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.