De vijf voordelen van marktonderzoek
De ‘Internet Eigenwijs’-campagne, de FinTech Barometer of het ‘Wat heb je liever dan geld’-onderzoek: een greep uit een aantal marktonderzoeken die wij afgelopen jaren met succes hebben uitgevoerd. Bij Marcommit zijn we groot fan van onderzoek, want het laat zien dat je bezig bent met waar de markt naartoe beweegt. Ook geeft het je inzichten in de behoeften van jouw doelgroep en het verstevigt je thought leadership-positie. Ook zijn de resultaten ideaal voor PR. Hoe dat precies werkt? Met de volgende vijf voordelen laat ik je de meerwaarde van marktonderzoek zien.
Marktonderzoek is dé manier om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de markt en de ontwikkelingen nauwgezet volgt. Het geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de wensen en behoeften van mijn doelgroep? Wat speelt er in de markt? Tegen welke uitdagingen lopen organisaties aan? Met deze waardevolle inzichten leer je de doelgroep beter kennen en kun je meer relevantie bieden voor klanten. Als je een onderzoek jaarlijks herhaalt, kun je ook trends ontdekken. ROVC heeft bijvoorbeeld de Techbarometer ontwikkeld, waarmee het ieder jaar het tekort aan technici in kaart brengt. Protime positioneert zichzelf met behulp van onderzoek naar alles wat er gebeurt op de werkvloer: samenwerken, op vakantie gaan, complimentjes geven of kwaliteit leveren. Het ontdekken van trends maakt je een expert op een bepaald gebied en zo kun je een stevige autoriteitspositie claimen.
Met onderzoeksresultaten kun je heel goed PR’en, bijvoorbeeld door in te haken op de actualiteit. Daar worden wij nieuwsjunkies natuurlijk gelukkig van! XpertHR onderzocht bijvoorbeeld of Nederlanders graag vrij willen op Bevrijdingsdag. Dit leverde een mooie publicatie op in De Telegraaf. En Visma | Raet verscheen in het Algemeen Dagblad met onderzoek of vakantiegeld voor werknemers meer waard is dan een bonus of zzp-collega’s. Snelheid is bepalend voor het succes van wat wij issue hijacken noemen, dus zorg ervoor dat je altijd bovenop het nieuws zit.
Je kunt ook nog een stap verder gaan en zelf actualiteit maken. Dat klinkt misschien als een hele uitdaging, maar met onderzoekscijfers beschik je over meer munitie dan je denkt. Cijfers zijn namelijk hartstikke populair en journalisten smullen ervan. Sla maar eens een willekeurige krant open. “Coronacrisis leidt tot piek in elektronica- en dal in kledingverkoop” – NU.nl. “Bezuinigen? Liever de zzp’er eruit dan geen bonus” – De Telegraaf. Met onderzoekscijfers kun je zelf nieuws maken en ben je niet afhankelijk van de actualiteit.
PR houdt niet op bij issue hijacken. De resultaten van het marktonderzoek vormen een mooi uitgangspunt voor het creëren van veel content. Sterker nog, je kunt er een hele campagne aan ophangen. Je weet wat er speelt in de markt en tegen welke uitdagingen organisaties aanlopen. Via blogs, whitepapers, opiniestukken of persberichten kun je hier proactief op inhaken en je kennis in de etalage zetten. Geef bijvoorbeeld je visie op een bepaalde ontwikkeling, deel waardevolle inzichten met klanten of geef praktische tips. Vergeet niet om een vleugje creativiteit en originaliteit toe te voegen, zodat je opvalt. Zo heb je nog lang succes van het uitgevoerde onderzoek.
Flanderijn deed dit bijvoorbeeld met onderzoek naar de persoonlijke financiën van Nederlanders. Onder het motto ‘De deur staat altijd open’ werd vervolgens het belang benadrukt van persoonlijk contact bij mensen met schulden: niet de schuld, maar de persoon in kwestie moet centraal staan. Deze boodschap werd een half jaar lang consistent verspreid via persberichten, blogs, opiniestukken en social media posts. Het resultaat? Flanderijn heeft binnen de branche de toon gezet op het gebied van minnelijke incassoprocessen.
Last but – zeker – not least: de optelsom van bovenstaande voordelen is het versterken van je thought leadership-positie. Als thought leader toon je aan dat je de markt kent en dat je over de juiste informatie beschikt om een belangrijke sparringpartner te zijn voor klanten. Zeker als je een onderzoek jaarlijks uitvoert, want dan weten organisaties én journalisten jou op een gegeven moment te vinden als expert. Denk maar aan de HR-benchmark van Visma | Raet, die al meer dan tien jaar gezien wordt als hét trendrapport op het gebied van HR. Die positie pakt niemand je makkelijk af!
Wil je ook marktonderzoek uitvoeren of ben je op zoek naar inspiratie? Wij helpen je natuurlijk graag! Wij werken al jaren samen met gerenommeerde marktonderzoeksbureaus en beschikken over de nodige creativiteit om interessante onderzoeksvragen of prikkelende stellingen te bedenken.
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.