De verborgen PR-parel: podcasts
Ik houd ervan. Tijdens het koken, onderweg in de auto, tijdens een wandeling of gewoon zomaar: podcasts. Het leuke van een podcast is dat je het overal kan luisteren. En het zorgt er ook nog eens voor dat je je tijd nuttig inzet. Eigenlijk is het een soort radio 2.0. Alleen wordt een podcast vaak leuker, leerzamer en interessanter genoemd, omdat je zelf kunt kiezen waarnaar je luistert.
Ondanks dat er in Nederland nooit wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, is het onmogelijk te ontkennen dat de populariteit van een podcast afgelopen jaar weer flink is gestegen. De coronaquarantaine heeft hier zelfs nog een schepje bovenop gedaan, blijkt uit het onderzoek Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 van de verenigde-Online Radiostations (v-OR), uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights. Twee derde van de podcast luisteraars geeft aan in de quarantaine periode meer podcasts te zijn gaan luisteren.
Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er weleens een podcast van gemaakt. Van mindfulness tot culinair en van crime tot slappe hap. Ook weten organisaties steeds beter hun weg te vinden naar podcasts en zetten dit in als een communicatiemiddel. Maar nog lang niet iedereen. Veel vragen zich af waarom je zou investeren in het maken van podcasts. Ik bedoel, wat levert het nu eigenlijk op? En hoe weet je of jouw podcast echt een succes is? Op deze vragen kom ik later terug. Ik vertel eerst wat de PR-power is van een podcast. En dat gaat je vast al overtuigen dat dit het investeren waard is.
Podcast en thought leadership
Tijdens strategische gesprekken komt thought leadership geregeld aan bod. De wens om gezien te worden als de autoriteit in een vakgebied. Dit kan met blogs, artikelen en interviews. Dit is bekend. Maar heb jij weleens nagedacht over het inzetten van een podcast? Dit middel wordt in verhouding nog maar zelden ingezet voor het creëren van thought leadership. En dus een gemiste kans. Podcast is namelijk een uitstekend middel om kennis te delen en verdieping te bieden op een onderwerp. Meer dan woorden op papier.
Vergelijk het eens met de radio. Door je stem te gebruiken krijg jij de kans om meer enthousiasme en gevoel aan je content te geven. Het enige verschil bij een podcast is dat je geen presentator naast je hebt zitten. En je moet er dus zelf voor zorgen dat jij je luisteraars aan je weet te binden. Is de boodschap die jij wil overdragen boeiend en deskundig genoeg? Een andere goede tip is: maak het dynamisch. Nodig externe sprekers uit. Voer een discussie en maak het interactief. Daar is een podcast een perfect middel voor.
Podcast en radio
Ook radiostations besteden nu meer aandacht aan het creëren van podcasts. Slimme zet. Want podcasts passen helemaal in het on demand-tijdperk van nu. Ik zou podcasts willen omschrijven als een verlengstuk van de radio. In een podcast is er meer ruimte voor diepgang en hier worden vaak volledige verhalen verteld. Ook bouwen radiostations met het introduceren van podcasts een andere band met luisteraars op. Bij de radio zit er meer afstand tussen luisteraar en de maker. Podcasts geven meer het gevoel alsof de spreker naast je zit. Een onderonsje. Dat leidt weer tot een sterkere connectie. En dat is wat je wil toch?
Wat levert het op?
Uiteindelijk is je doel bereikt als de luisteraar van jouw podcast denkt: ik heb iets nieuws geleerd en ik wil hier meer over weten. Het unieke aan een podcast is dat jij je eigen niche kan bedienen. Jij kan je klanten persoonlijk bedienen zodra je weet wat ze willen weten en waarom ze dat willen weten. In the end is niet het bereiken van zoveel mogelijk mensen, maar het bereiken van de juiste mensen het belangrijkst. Dit is tegelijkertijd de verborgen PR-parel. Wanneer mensen onder de indruk zijn van iets, gaan ze hierover praten: word of mouth. Podcasts worden vaak aan veel vrienden en bekenden aangeraden, en voordat je het weet is jouw boodschap als een lopend vuurtje verspreid.
Tips
Ik ga ervanuit dat ik je overtuigd hebt. Maar voordat je aan de slag gaat, heb ik nog een aantal tips voor je:
Podcasts inzetten voor thougt leadership? We helpen je graag op weg. Eerst nog even sparren? Dat kan, in ons gratis spreekuur!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.