Van brainfreeze naar brainwave: de essentials van brainstormen
Brainstormen doen we veel bij Marcommit. Creativiteit staat dan ook hoog in het vaandel. Nieuwe jaarplannen, campagne-ideeën, ludieke lanceringen, en out-of-the-box-blogs, wij zetten onze tanden erin! Brainstormen is echter een vak apart. Met creativiteit alleen kom je er namelijk niet. Het is een heel proces. Wat heb je allemaal nodig voor een goede brainstorm? Er zijn een aantal logische, en wat minder logische essentials voor een goede creatieve sessie. Hoewel je het eigenlijk nooit verkeerd kan doen, kan het helpen om een stappenplan te hanteren. Zie hier, de 4 fases van een goede brainstorm!
Allereerst stel je het onderwerp vast. Er zijn tig redenen waarom een brainstorm nodig is. Dit kan een probleem zijn (fileleed oplossen), of misschien een doel dat je graag wilt bereiken (een gaaf campagne-idee). Vervolgens zorg je dat je voldoende informatie hebt om de sessie te starten. Weet je genoeg om de situatie te begrijpen? Is het onderwerp en doel of probleem helder?
Dan heb je nog de factor mensen. Zoek de juiste metgezellen: mensen met kennis van het onderwerp en het doel dat bereikt dient te worden. Zorg daarnaast voor de ‘onjuiste’ mensen. Degenen die juist niets van het onderwerp afweten. Zij hebben een frisse blik en zijn nog niet gekleurd. Als laatste is het belangrijk om genoeg tijd in te plannen. Het kan, maar een gaaf idee bedenk je meestal niet binnen 5 minuten. Plan daarom minimaal 1,5 uur in met je team, en realiseer je dat dit misschien nog niet goed genoeg is. Alles geregeld? Dan kan de gekkigheid beginnen!
Kort door de bocht is dit de fase waarin je met ideeën gaat strooien. Dit lijkt makkelijker dan het is. Het is zelfs heel erg moeilijk. Om de creativiteit wat te stimuleren, zijn er een aantal technieken die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan associëren, waarbij je woorden roept die gerelateerd zijn aan elkaar (bank, stoel, tafel, onderzetters, glazen, mokken, koffie, etc). Of schrijf dingen op die er totaal niets mee te maken hebben (bank, wolken, tijger, verf, stoeptegel). Of neem een voorwerp en beschrijf de eigenschappen (een bank is groot, breed, zacht, zorgt voor ontspanning, staat op een tapijt, enzovoorts). Er zijn nog genoeg andere technieken. Duik er eens in en je zult zien dat je volgende brainstorm barst van de creatieve ideeën! Naast deze technieken zijn er nog een aantal andere factoren die creativiteit beïnvloeden. Lopen, fietsen, kantoortuinen, 62 verschillende kleuren post-its, dat soort fratsen. That’s up to you.
Om te komen tot die wilde ideeën, zijn er wel een paar basisprincipes om rekening mee te houden:
Ok. Je hebt een shitload aan ideeën. Leuk, maar dan? In de convergerende fase ga je de logicaknop weer omzetten en de kwaliteit van de ideeën beoordelen. Tijd, budget, haalbaarheid, gevoel en ratio nemen weer de overhand. Misschien had een idee toch niet de beoogde toegevoegde waarde, of kan het wettelijk gezien niet uitgevoerd worden. Dit kan een nare fase zijn, want dit betekent nogal eens dat je bereid moet zijn om die ideeën los te laten die je misschien zelf het leukste vond. Kill your darlings noemen we dat. Als je alle ideekillers hebt gehad, zal er niet veel meer over zijn. Je gaat de shortlist verder uitwerken om tot een finale keuze te komen. Wederom zijn er genoeg technieken om je te helpen om die keuze te maken. Simpelweg pro’s and cons afwegen is een prima optie. Ook kun je per idee punten toekennen aan bepaalde factoren (gevoel, haalbaarheid, kosten, risico, etc.). Kom je tot de conclusie dat er geen idee overblijft? Het spijt me, maar dan moet je terug naar stap 1 en de sessie opnieuw doen.
Gefeliciteerd! Je hebt een fantastisch goed idee bedacht, waarvan je inmiddels ook weet dat het uitvoerbaar is en binnen de scope van het vooraf gedefinieerde probleem (of doel) valt. Nu rest het je enkel nog om volledig uit je plaat te gaan. Werk het volledig uit en stel het voor bij je collega, baas, klant, moeder of huisdier. Realiseer je: brainstormen kun je leren. Je hoeft geen verstrooide professor te zijn om briljante ingevingen te krijgen, als je de technieken maar kent die je een handje helpen. Vervolgens moet je oefenen, oefenen en oefenen. Ik ben benieuwd naar de wilde ideeën die hieruit voortkomen!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.