Op een verjaardag…
Willekeurige feestganger: “ Wat doe jij eigenlijk voor werk? ”
Tessie: “ Ik ben PR en Marketing consultant ”
Willekeurige feestganger: “ Maar wat doe je dan de hele dag? ”

Een gesprek dat ik regelmatig voer. Want het klinkt allemaal heel cool, maar niemand weet daadwerkelijk wat ik de hele dag uitvoer. Dat is ook lastig uit te leggen, want geen dag is hetzelfde. En dat is tegelijkertijd het mooie aan mijn baan. Om toch wat duidelijkheid te scheppen, beschrijf ik hier een dag uit het leven van een PR en Marketing consultant bij Marcommit.

De to-do lijst

De dag begint. Ik heb een maandmeeting met een klant om tien uur, dus ik begin even vanuit huis. Eerst pak ik mijn to-do lijst erbij. Leuk, vandaag een telefonische afspraak om input voor een persbericht te verzamelen. Ook moet ik een blog schrijven op basis van een whitepaper dat ik toegestuurd heb gekregen. Daar kan ik mooi mee beginnen voordat ik naar de maandmeeting ga.

Een spoedgeval

Ik check mijn mail en zie een spoedgeval waar ik direct aandacht aan moet geven. Een persbericht moet er zo snel mogelijk uit. Dan begin ik vanmiddag wel aan de blog die ik wil schrijven. Het persbericht was gelukkig al goedgekeurd, dus ik kan direct met het verzendproces beginnen. Eerst stel ik de perslijst op. Alle relevante media in de IT komen in dit geval op de lijst. Ook de dagbladen neem ik mee, want het bericht staat bomvol interessante onderzoeksresultaten. Ik stuur het persbericht de wijde wereld in. Zo, dat is afgerond. Niet vergeten om einde dag even te checken of het een succes is!

PR first

Iets voor half tien stap ik in de auto op weg naar de klant. Ik ben nog geen vijf minuten onderweg of ik word gebeld door één van de IT-platformen op mijn perslijst. Ze willen een interview en het liefst vandaag nog. Super! Ik bel mijn klant om het goede nieuws te brengen en een tijd af te stemmen. De agenda zit vol. Er zit niets anders op dan daarin te schuiven. PR kun je nou eenmaal niet laten wachten. Na wat puzzelen spreken we om twee uur af. Ik bel het platform terug om te laten weten dat het interview om half drie kan plaatsvinden. Ik wil immers eerst een half uurtje het interview voorbespreken met mijn klant. Gelukkig heb ik alles gepland net voordat ik arriveer bij mijn maandmeeting. Thank God for carkits.

De klantmeeting

De maandmeeting verloopt goed. We hebben de afgelopen tijd veel leuke artikelen geschreven. Het laatste persbericht heeft veel publiciteit opgeleverd en we hebben twee interviews gedaan. Niet alleen is de naamsbekendheid en het thought leadership van de klant hiermee verhoogd, het heeft ze ook nog leads opgeleverd. De klant is blij en ik verlaat het pand weer met nieuwe energie en twee leuke blogonderwerpen. Al met al een goede meeting!

De planning

Onderweg terug naar kantoor heroverweeg ik mijn planning. Er is immers een interview tussengekomen dat ik moet voorbereiden. Ik besluit eerst een briefingdocument op te stellen voor mijn klant, zodat die zich goed kan voorbereiden op het interview. Na de briefing doorgestuurd te hebben, beantwoord ik mijn mails en vul mijn to-do lijst aan, die zich zojuist heeft verdubbeld. Afijn, eerst lunchen met de rest van het team.

Het interview

Ik heb nog maar even tot het interview. Ik check nog even of er toffe publicaties zijn naar aanleiding van het persbericht van deze ochtend, zodat ik mijn klant blij kan maken. Daarna is het interviewtijd. Ik bespreek het eerst met mijn klant. Welke vragen verwachten we, wat zijn de antwoorden daarop en welke key message is belangrijk om naar voren te brengen? Vervolgens bellen we de journalist. Ik stel de journalist en klant aan elkaar voor en laat ze het gesprek aangaan. Na zo’n drie kwartier bedank ik de journalist en sluit het gesprek af. Ik bespreek het nog kort na met de klant. Nu rest ons enkel het artikel af te wachten.

Het persberichtConsultant

Vlak na het interview heb ik de belafspraak voor de persbericht-input. Ik lees me nog in op het onderwerp en bel dan mijn contactpersoon. Die vertelt me over een nieuw partnership dat het bedrijf is aangegaan en wat dat hen oplevert. We stemmen samen een mooie quote af en dan bedank ik hem voor zijn tijd. Het liefst werk ik het meteen uit, want anders zakt de informatie weg. De dag is echter al bijna om. Ik werk de belangrijkste opmerkingen en mijn gedachtes over de opbouw van het bericht uit. Vervolgens stuur ik nog de publicaties van het persbericht van deze ochtend naar mijn klant. Die vindt het vast leuk om te weten dat relevante media het persbericht hebben opgepakt. Daarna sluit ik af. Het is goed geweest voor vandaag. Ik ben niet meer toegekomen aan de blog, maar morgen weer een nieuwe dag!

Zo, dat is dus een gemiddelde dag in het leven van een consultant bij Marcommit. En dan heb ik nog niet de helft verteld. Dit vat je namelijk niet in één zin of blog samen, want geen dag is hetzelfde. Trekt dit je aan en heb je interesse in een dynamisch leven bij Marcommit? Bekijk dan snel onze vacatures en wordt ook Marcommited!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.