We bloggen wat af, de contentmachine draait op volle toeren en ‘interactie’ is onze middle name geworden. Het gaat goed! In al deze euforie komt echter één vraag steeds vaker boven: wat moet ik doen als ik negatief commentaar op mijn blog krijg?

Tja, daar is natuurlijk lastig een eenduidig antwoord op te geven. Dat is afhankelijk van de inhoud van dat commentaar. Er is namelijk niets mis met negatief commentaar als het een eerlijk gegeven mening of invalshoek is. Daar kan je inhoudelijk goed op reageren en er is geen enkele communicatieregel die voorschrijft dat je het altijd volledig eens moet zijn met iedereen uit je doelgroep. Sterker nog, dat kan heel interessante conversaties opleveren die mensen ook weer aan het denken zetten.

Toch zijn er een aantal duidelijke situaties waarin er maar één regel geldt: geen reactie is de beste reactie.

Onfatsoenlijk commentaar
Geen twijfel mogelijk: als het woordgebruik of de toon waarin je aangesproken wordt gewoon niet fatsoenlijk is, houd je dan buiten alle contact met deze persoon. Een discussie die niet bij je past moet je ook niet voeren. Iedere lezer snapt direct dat je je hiervan distantieert.

Reageren om het reageren
De reactie heeft geen enkele connectie met jouw blog. Er is iemand aan de slag die denkt dat het aantal reacties zijn zichtbaarheid of zoekmachinemarketing ondersteunt, zonder zich om de relevantie of inhoud te bekommeren.

Als het eind niet in zicht komt
Na een paar reacties en meningen over en weer is het beter om de discussie te gaan loslaten. Discussiëren om het discussiëren zelf wordt door geen enkele lezer gewaardeerd en brengt zelden iets goeds. Laat het gaan en berust in het feit dat je het nu eenmaal niet eens bent met elkaar.

Als het een WC-eend reactie is
Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, maar is wel vaak een situatie waar je inhoudelijk niets mee kunt.
Als er geen enkele toevoeging of uitleg bij past vanuit jouw topic of mening, laat het dan voor wat het is. Ook hier geldt dat de gemiddelde lezer deze reclame direct doorziet en koppelt aan de commentator en niet aan jou.

Als het niet over jou gaat
Het kan gebeuren dat het commentaar onder jouw blog gaat over de kwaliteit of inhoud van de totale website waar jouw blog op gepubliceerd wordt. Het is dan eigenlijk een boodschap aan de redactie. Laat het in dat geval dan ook aan die redactie over om te reageren.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.