Barack

18 mei 2016, de dag waarop het gebeurde: “Hello, Twitter! It’s Barack. Really! Six years in, they’re finally giving me my own account.” Onder @POTUS (President of the United States) deelt hij tweets, zelf getypt en verzonnen. Althans, zo komt het over. Een dag en drie tweets later heeft Obama al ruim 1,6 miljoen volgers verzameld. Momenteel staat de teller op 4,31 miljoen. Na de eerste ‘serieuze’ tweets, ontstaat er al een leuk onderonsje met Bill Clinton: ‘Welcome to @Twitter, @POTUS! One question: Does that username stay with the office? #askingforafriend’.

Als ik naar de – tot nu toe – 130 tweets van de Amerikaanse president kijk, kan ik constateren dat het merendeel interessant en leerzaam is, met hier en daar een grapje. Nu is mijn overall beeld van de Amerikaanse president al vrij positief, maar ik merk toch dat ik al lezende meer waardering voor de beste man krijg. De tweets bieden een klein beetje inzicht in de dagelijkse activiteiten van de Amerikaanse president, die normaal natuurlijk helemaal niet zo transparant zijn. Als volger van zijn Twitter, voel ik me meer verbonden met de Amerikaanse politiek.

Wat Obama kan…
Transparantie en verbondenheid als gevolg van de inzet van Twitter. Helemaal zo’n slecht idee dus niet. Als ik echter naar de dagelijkse praktijk kijk, zijn er maar weinig CEO’s van IT-organisaties die vanuit persoonlijke titel op Twitter zitten. Uit onderzoek van De Volkskrant van eind vorig jaar blijkt ook dat CEO’s niet actief zijn op Twitter. De Volkskrant onderzocht het social media beleid van de grote uithangborden van het Nederlandse bedrijfsleven. Hieruit is onder andere gebleken dat een enkele bestuursvoorzitter weliswaar een Twitter account heeft, maar vervolgens geen tweets post.

In Amerika zijn er al wel meer CEO’s die af en toe in 140 tekens hun gedachten of activiteiten delen met hun volgers. Zo tweeten Eric Schmidt, Executive Chairman van Google, net als Muhtar Kent, Chairman en CEO van The Coca-Cola Company en Devin Wenig, CEO van eBay. De goede voorbeelden zij er dus wel, alleen nog maar weinig in ons eigen land. Bij deze een oproep aan Nederlandse CEO’s: wat Obama kan, kunnen jullie ook!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.