In onze weg naar inbound marketing zijn we op een koude maandagmiddag bij elkaar gaan zitten om onze buyer persona’s in kaart te gaan brengen. Een belangrijke stap omdat we relevante content willen maken voor onze doelgroep. En of iets relevant is, kan je pas bepalen als je weet voor wie het relevant moet zijn.
Onze klant omschrijven was de opdracht. Het liefst drie verschillende typen. Een koud kunstje denk je dan, we werken voor veel klanten immers al heel lang en hebben ook contactpersonen die we al heel lang kennen. Die omschrijven we wel even. En dat klopt ook, omschrijven is niet zo lastig. Maar de opdracht goed invullen en bedenken waar die persoon nu van wakker ligt en wat zijn of haar echte ambities en obstakels zijn, dat is andere koek. Dat viel nog niet mee.
Ook bij onze relaties zie ik dat ze verbaasd zijn hoe moeilijk het is om te vertellen waar hun klanten mee worstelen en welk probleem ze het liefst opgelost zien. Zonder dat direct aan het eigen productaanbod te koppelen. Klantgericht zijn kan alleen als je echt weet waar je klant naar streeft.
Deze gewaarwording was eerst schokkend, maar is nu vooral inspirerend. Want nu we ons meer bewust zijn van de persoon en zijn of haar echte behoeften, blijkt dat we hier veel meer op kunnen inspelen dan we vandaag al doen. Nieuwe kansen dus. Kansen die we gemist hadden als we niet hadden nagedacht over onze buyer persona’s.
We staan te weinig stil bij de vraagstukken van onze klanten en vragen er te weinig over door, dat is me wel duidelijk. Zodra de link met ons product verschijnt stopt de nieuwsgierigheid en bieden we snel de oplossing. Verder doorvragen blijft dan te vaak uit. Daar ga ik vanaf nu verandering in brengen. Marcommit relaties wees gewaarschuwd, vanaf nu blijf ik vragen stellen!

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.