Wat PR-medewerkers van chef-koks kunnen leren
Eind vorig jaar zijn de Michelinsterren weer toegekend aan de beste restaurants ter wereld. Geïnspireerd door de blog van Gosse, waarin hij marketinglessen haalde uit zijn liefde voor films, haal ik nu inspiratie uit één van mijn grootste interesses: eten. Of je nou een maaltijd bereidt of een PR-campagne opzet: ieder ambacht kent zijn eigen regels. Toch hebben deze twee totaal verschillende vakgebieden meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Daarom, vijf lessen die PR-medewerkers van chef-koks zouden kunnen leren. Hoe zorg je dat je PR sterwaardig wordt?
Gasten van een sterrenzaak verwachten geen aardappelkroketjes en in een frietzaak kan je geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes aan de man brengen. Chefs kennen hun gasten en weten wat zij graag op hun bord willen krijgen. Binnen PR geldt hetzelfde principe: ken de doelgroep en weet bij welke media en onderwerpen de interesse ligt. Een website die zich richt op regionaal nieuws zit niet te wachten op een blog over nieuwe software. Verplaats je in een medium, en zelfs in een specifieke journalist en bedenk welke content het meest welkom zou zijn bij zowel het medium als bij de beoogde doelgroep.
Soms heeft een kok zulke goede en bijzondere ingrediënten (of content) te pakken dat je zou denken dat een maaltijd dan eigenlijk niet meer stuk kan. Als de basis goed is dan scheelt dat natuurlijk een hoop. Ditzelfde geldt voor PR: sta op scherp zodra er interessante nieuwtjes beschikbaar zijn en laat nieuwskansen niet schieten. Maar alleen nieuwswaarde doet niet alles! Doe je ingrediënten (het nieuws) recht aan. Een biefstuk heeft grote potentie om lekker te worden, maar bakt niet zichzelf: daar moet je iets voor doen.
Het is niet altijd feest en soms moet je het gewoon doen met de ingrediënten die je hebt. Dit is het moment waarop echte creativiteit en vakmanschap naar voren komen. Wanneer een bedrijf een bepaalde boodschap naar buiten wil brengen maar er geen directe nieuwsaanleiding is, kan je er dan bijvoorbeeld een bijzondere content-saus overheen gooien? Zijn er ingrediënten, actualiteiten of onderwerpen, waardoor de smaken extra goed tot zijn recht komen of interessanter worden? Een goede bereiding maakt zowel een PR-stunt als een gerecht een stuk aantrekkelijker.
Natuurlijk, de smaak van een gerecht of bericht heeft de hoogste prioriteit. Maar wanneer je een mooi opgemaakt gerecht voorgeschoteld krijgt zal je dit uiteraard met meer plezier opeten en sneller onthouden. Een gerecht mooi op een bord neerleggen kan je vergelijken met het schrijven van een tekst: niet alleen de inhoud telt, maar ook de aantrekkelijkheid. Met andere woorden: naast de inhoudt bepaalt een verrassende, pakkende of bijzondere schrijfstijl en opzet van de tekst heel veel. Ook een afbeelding is belangrijk: persberichten waar beeldmateriaal bij zit worden over het algemeen veel beter opgepakt.
Chef-koks zijn meestertimers. Terwijl alles om hen heen in een keuken tegelijkertijd aan het pruttelen, bakken of stoven is, weten zij toch controle te houden en precies op het juiste moment het stukje vlees om te keren zodat het sappig blijft en niet aanbrandt. Ook voor PR geldt dit principe. Blijf continu bewust van je omgeving en monitor alles wat er in de media op jouw vakgebied speelt. Een goed getimed media-haakje kan heel veel doen.
Kortom: wanneer je de doelgroep kent, je ingrediënten goed gebruikt en op de juiste manier klaarmaakt én serveert, kan dat wonderen doen voor de PR. Oefening baart kunst!
Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.