Het jaar 2015 heeft voor mij op privé vlak in het teken gestaan van wijn. De afgelopen maanden bevond ik mij om de maandagavond tussen de ‘wijnofielen’. Een leuke cursus waarin ik veel heb geleerd over verschillende aspecten van wijn(proeven). Voordat ik aan die wijncursus begon, was mijn kennis hierover nihil. De keuze in de supermarkt voor een wijn baseerde ik dan ook voornamelijk op het etiket. Als kattenliefhebber is het dan ook niet zo gek dat ik altijd koos voor de wijn Cato Negro. Op het etiket prijkte een vrolijk kijkende zwarte kat. Een goed voorbeeld dat beeld veel doet voor ´leken´ en zelfs kan overtuigen om een aankoop te doen.

Om mij heen hoor ik steeds vaker dat mensen kiezen voor een bepaalde wijn, omdat het zo’n leuk etiket heeft. De klassieke chateaus met sierlijke letters spreekt de wijndrinker van tegenwoordig niet meer aan. Marketeers van verschillende wijnhuizen zien de trend ook en laten het ene na het andere originele etiket ontwerpen. En om dat even in perspectief te plaatsen: de wijnwereld (en dan met name de Franse) is ongelofelijk conservatief. Zo’n hip plaatje op het etiket is voor de wijnboer te vergelijken met een heuse aardverschuiving. Maar de minder conservatieve wijnlanden als Chili, Argentinië en Australië winnen langzaamaan terrein en dat dwingt de Fransen ook tot innoveren.

Hier zie ik een interessante gelijkenis met mijn werkveld: ICT & HR. Ook in deze wereld zie je duidelijk een verschuiving naar beeld. Waar whitepapers een aantal jaar geleden nog hoogtijdagen beleefden, is het nu zo dat deze vrijwel altijd gepaard gaan met infographics. Zo zijn de beslissers uit de markt in één oogopslag op de hoogte van de belangrijkste boodschap uit het werkveld. Daarnaast zien we steeds vaker dat vacatures niet meer bestaan uit een saaie opsomming van vereisten, maar dat ook deze steeds meer opgeleukt worden door middel van graphics. Verder zien we ook dat video tegenwoordig steeds vaker in de strategische plannen wordt opgenomen. Een video van hooguit één minuut is het ideale middel om iemand in de basis volledig bij te praten. Tenslotte wijst ook ieder PR-achtig onderzoek uit dat persberichten mét beeldmateriaal, vaak beter en sneller worden overgenomen door de pers.

Een bijkomend voordeel van al deze beelden, is dat ze makkelijk te delen zijn via social media. Je geeft de doelgroep met een blik op een tweet al een belangrijke boodschap mee. Kortom, beeld gaat een steeds belangrijkere rol spelen. We zullen niet alleen steeds meer opvallende en vrolijke etiketten in het wijnschap terugvinden, maar ook in vele andere markten gaat alles steeds meer draaien om het ‘uiterlijk’. Het eeuwenoude gezegde ‘beeld zegt meer dan duizend woorden’ lijkt dan ook steeds meer realiteit te worden.

Deel dit artikel
Meer artikelen lezen?

Lees nu ook onze andere artikelen om op de hoogte te blijven.